Ecografia pelvină (ecografia de aparat urinar)
Ce este ecografia pelvină?
Ecografia pelvină (ecografia de aparat urinar) este o investigație imagistică non-invazivă, non-radiantă care utilizează ultrasunete pentru a examina organele din pelvis. Aceasta oferă imagini transversale și longitudinale permițând vizualizarea:
- uterului, trompelor uterine, ovarelor, fundului de sac Douglas și tractului urinar inferior la femei,
- examinarea prostatei și a veziculelor seminale, pe lângă vezica urinară la barbați.
Cum se efectuează ecografia pelvină?
Ecografia pelvină (ecografia de aparat urinar) se realizează prin reflectarea ultrasunetelor emise de un transductor asupra structurilor tisulare intraabdominale. Aceste unde reflectate sunt captate de transductor și transformate în imagini detaliate ale organelor pelvine.
Este de ajutor și pentru pacienții cu dispozitive cardiace sau implanturi metalice.
Când este indicată ecografia pelvină?
Ecografia pelvină este indicată în următoarele situații:
- La femei: pentru evaluarea simptomelor ginecologice precum sângerările anormale, durerile pelvine și monitorizarea sarcinii. De asemenea este indicată și pentru urmărirea patologiilor cunoscute la nivelul vezicii, uterului, colului, trompelor uterine sau ovarelor. Este recomandat ca investigația să fie realizată cu vezica urinară plină, în zilele 4-9 ale ciclului menstrual, pentru a facilita identificarea eventualelor formațiuni polipoide.
- La bărbați: pentru investigarea cauzelor de infertilitate și a simptomelor clinice sugestive pentru afecțiuni tumorale sau inflamatorii ale prostatei sau veziculelor seminale.
Ce se poate detecta prin ecografia pelvină?
- Vezica urinară: examinată înainte de micțiune, ecografia poate detecta prezența calculilor, polipilor, diverticulilor, tumorilor sau inflamațiilor vezicii urinare.
- Ovarele: vizualizate prin mișcarea ușoară a transductorului lateral de uter, acestea apar ca structuri hipoecogene rotund-ovalare. Ecografia ajută la diagnosticarea ovarelor polichistice, a formațiunilor benigne sau maligne, sindroamelor inflamatorii și torsiunii ovariene.
- Fundul de sac Douglas: cel mai decliv punct al pelvisului, delimitat anterior de uter și posterior de rect, este examinat pentru a identifica colecțiile lichidiene. Acestea pot apărea în diverse patologii, cum ar fi bolile inflamatorii pelvine, abcesele ovariene, sarcinile extrauterine, endometrioza, peritonitele și rupturile de chist ovarian.
- Prostată: situată sub vezica urinară și anterior de rect, este examinată cu vezica plină pentru a diagnostica afecțiuni inflamatorii sau tumorale, cum ar fi adenomul sau cancerul de prostată.
- Veziculele seminale: ecografia este utilă pentru evaluarea cauzelor obstructive, dilatațiilor sau inflamațiilor, in cazul infertilitatii și diagnosticarea afectiunii veziculelor.
Servicii
- Ecografia Doppler
- Ecografia Transvaginală
- Ecografia Abdominală
- Ecografia Mamară
- Ecografia Țesuturilor Moi
- Ecografia Pelvină
- Ecografia în Sarcină
- Ecografia Testiculară
- Electrocardiografia
- Endoscopia Laringiană
- Endoscopia Nazală
- Holter ECG
- Holter TA
- Indicele Gleznă-Braț
- Poligrafie Ventilatorie Nocturnă
- Spirometria
- Timpanograma
- Tratament Apnee
Distribuie acest articol
Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn