Cum recunoaștem litiaza renală?

❗️ Una dintre afecțiunile pentru care se impune vizita la medicul urolog este litiaza renală, prezența de calculi în rinichi sau căile urinare. Cum o recunoaștem? ➡️ Apar de regulă urmatoarele simptome: o durere intensă, localizată în josul spatelui sau într-o parte, prezența sângelui în urină, urină tulbure, urât mirositoare, arsuri în timpul urinării.

Litiaza renală este de mai multe tipuri, dar predomină litiaza urică și cea oxalică. Factorul alimentar ☕🍗 este incriminat în producerea acestor litiaze cu incidență crescută la persoanele supraponderale; în mai mică măsură se regăsește factorul ereditar, climatic.

Consumul crescut de proteine provenite din carne tânără sau din organe, respectiv din alimente bogate în oxalați- cereale, spanac, cacao, cafea, rădăcinoase sunt responsabile de dezvoltarea litiazei.

Complicațiile la nivelul aparatului urinar sunt date de persistența calculilor sau infecțiilor asociate.

Staza urinară, infecția, colica renală pot duce la reducerea micțiunii mai multe ore, atrofie renală în progres, pielonefrite, pionefroză. Complicațiile renale tardive se manifestă prin nefrite interstițiale, boală renală cronică, rinichi unic chirurgical.

Recunoști simptomele de mai sus sau vrei doar să previi?

 Programează un consult și o ecografie de aparat urinar, la medicul urolog din clinica noastră: Dr. Bragaru Marius.

Postări asemănatoare

Prediabet sau diabet?

Prediabetul și diabetul – ce este de făcut? Prediabetul se vindeca? Este o întrebare des întalnită în randul celor care

Alimentația copiilor preșcolari

Alimentatia copiiilor preșcolari Cu toții știm că alimentația este extrem de importantă, mai ales în perioada preșcolară. Copiii mici au

Pentru mai multe informații te așteptăm pe chatul din site, sau poți completa formularul de aici: