Antioxidanții – compușii care ne protejează de îmbătrânirea prematură
Stresul oxidativ reprezintă un dezechilibru al mecanismelor complexe de oxido-reducere de la nivel celular care contribuie la moartea celulară.
Antioxidanții sunt agenți care previn stresul oxidativ, neutralizând radicalii liberi ce sunt responsabili de îmbătrânirea prematură și au rol în apariția bolilor cardiovasculare, a cancerelor, bolii Alzheimer, degenerării maculare, cataractei.
O parte dintre antioxidanți sunt produși în mod natural în corp, în timp ce alții provin din dietă. Cei mai frecvenți dintre antioxidanții alimentari sunt beta-carotenul și alți carotenoizi înrudiți (mulți cu activitate de vitamina A), diverse forme de vitamina E, vitamina C.
Beta-carotenul, un precursor al vitaminei A, este unul dintre cei mai puternici antioxidanți proveniți din alimentație. Acesta se găsește în vegetale verzi precum spanac, salată verde, varză, broccoli, vegetale galbene și portocalii precum lămâi, portocale, grepfrut, piersici, caise, mango, morcovi.
Vitamina E este formată din tocoferoli și tocotrienoli. Tocoferolii protejează membranele celulelor de oxidare. Tocotrienolii sunt antioxidanți mai puternici decât tocoferolii, însă aceștia se asimilează greu și sunt eliminați rapid din organism. Datorită absorbției foarte bune de la nivel tegumentar, sunt folosiți în produse de îngrijire a pielii.
Vitamina E se găsește mai ales în uleiuri vegetale (ulei de germeni de grâu, floarea-soarelui, rapiță, șofrănel, porumb, soia), semințe, nuci, migdale, alune, alune de pădure, cereale integrale, vegetale frunzoase.
Vitamina C – prezintă rol antioxidant prin neutralizarea radicalilor liberi de oxigen și a proteazelor. Se găsește în cantități mari în fructele proaspete (mai ales citrice), ardei gras, broccoli, legume verzi frunzoase.
Alți compuși cu rol antioxidant sunt reprezentați de seleniu (carne, ouă, oleaginoase), zinc (carne, pește, organe, gălbenuș de ou), licopen (roșii, pepene verde, papaya), luteină (spanac, sfeclă, andive), coenzimă Q10 (peste gras, vită, pui, semințe și nuci, uleiuri vegetale) și polifenoli (cafea, ceai verde, resveratrolul din coajă strugurilor, coacăze).
Astfel, fructele și legumele sunt surse importante de antioxidanți – vitamine C, E, carotenoizi, polifenoli, minerale și sunt extrem de valoroase în alimentația unei persoane.
Atenție, suplimentarea dietei cu vitamine și alte produse din comerț nu este necesară și recomandată pentru majoritatea adulților.
Este de dorit ca sursa acestor compuși să fie o dietă sănătoasă, echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, din surse cât mai variate.
Sursă text: Dr. Spânu Irina – Medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice
Articol publicat la data de: 17-04-2019