CANCERUL DE PROSTATĂ ESTE ÎN CREȘTERE!

Cancerul de prostată este în creștere, reprezentând cel mai frecvent tip de cancer și este a treia cea mai comună cauză de deces la bărbați în Europa, având consecințe importante pentru sistemele de sănătate.

Cu toate că vârstă medie pentru diagnosticul de cancer de prostată este de 69 de ani, există o concepție greșită prin faptul că acesta este o boală care nu pune în pericol viața bărbaților de vârstă medie. Astăzi, peste 10% din diagnosticele noi din Statele Unite sunt prezente la bărbații tineri cu vârste mai mici sau egale de 55 de ani. În prezent, în Europa, 1 din 7 bărbați va dezvolta cancerul de prostată înainte de vârstă de 85 de ani.
Cancerul de prostată este o tumoare malignă la nivelul prostatei și cel mai des se dezvoltă lent și nu provoacă niciun simptom. În cele mai multe cazuri, simptome precum problemele la urinat sunt cauzate de o infecție sau de hiperplaxia benignă de prostată ce reprezintă o mărire non-canceroasă a prostatei.
Simptomele cancerului de prostată avansat includ: debutul rapid al simptomelor locale sau dureri de șold, spate, piept, picioare de la cancerul care s-a extins la oase și prezența sângelui în spermă.
O dietă scăzută în grăsimi animale și bogată în fructe, cereale și legume – în special soia cu conținut de izoflavone, un grup de compuși fenolici care sunt considerați a fi bioactivi – poate contribui la un risc scăzut al cancerului de prostată.

Teste de diagnosticare

Testul PSA este un test care măsoară cantitatea de antigen specific prostatic în sânge, iar valorile acestuia pot fi folosite pentru a estima riscul de apariție a cancerului de prostată la bărbați. Alte investigații pentru determinarea afecțiunilor prostatei sunt examenul digital rectal (tușeul rectal) și ultrasonografia transrectală, aceasta din urmă fiind cea mai frecvent folosită.

O biopsie a prostatei este indicată atunci când valorile de PSA sunt prea mari, dacă există un rezultat suspect al examenului digital rectal sau o creștere rapidă a valorii de PSA. Biopsia prostatei este singurul test care poate confirma diagnosticul de cancer de prostată.

Cum poate fi tratat cancerul de prostata?

Prostactonemia radicală – o intervenție chirurgicală în care prostata și veziculele seminale sunt eliminate.

Terapia de privare androgenică – prin folosirea unei mari varietăți de medicamente disponibile.
Terapie continuă cu agoniști sau antagoniști ai hormonului eliberator de gonatroponină (GnRH) – tratament injectabil
Blocadă androgenică maximală: combinarea de hormon eliberator de gonatroponină cu antiandrogeni – administrare orala
Terapie prin deprivare androgenică intermitentă

Rolul Asociației Europene de Urologie

Îndrumările actualizate ale Asociației Europene de Urologie recomandă depistarea precoce a cancerului de prostată, și anume:

  • Depistarea precoce reduce mortalitatea asociată cu cancerul de prostată (în combinație cu tratamentul indicat);
  • Depistarea precoce reduce riscul de a fi diagnosticat sau de a dezvolta cancer de prostată avansat sau metastatic;
  • Screeningul pentru testul PSA ar trebui făcut de toți bărbații cu vârsta cuprinsă între 40 și 45 de ani pentru a iniția abordarea de monitorizare în funcție de risc, cu scopul de a reduce cancerul de prostată – asociat cu mortalitatea și dezvoltarea bolii avansate sau metastatice;
  • Intervalul efectuării screeningului ar trebui să fie la fiecare 2 sau 4 ani dacă valoarea PSA a pacientului este mai mare de 1ng/ml la vârstă de 45-59 de ani, și la fiecare 8 ani dacă valoarea PSA este mai mică sau egală cu 1ng/ml;
  • Screeningul de PSA ar trebui făcut de bărbații cu o speranță de viață de 10 ani sau mai mulți, independent de vârstă lor cronologică;
  • Utilizarea instrumentelor multivariate de predicție a riscului trebuie integrată în procedurile de luare a deciziilor pentru a îmbunătăți acuratețea screeningului PSA și pentru a preveni supra-diagnosticarea și supra-tratamentul.

Recomandări actuale ale Asociației Europene de Urologie:

  • Bărbații să nu efectueze testul PSA fără consilierea cu privire la potențialele riscuri și beneficii;
  • Oferirea unei strategii de risc individualizată pentru depistarea precoce;

Testarea timpurie de PSA la bărbații cu risc crescut de a avea cancer de prostată și care au:

  • vârsta peste 50 ani;
  • vârsta peste 45 de ani și au avut cazuri în familie de cancer de prostată;
  • PSA mai mare de 1 ng/mL la vârsta de 40 de ani;
  • PSA mai mare de 2 ng/mL la vârsta de 60 de ani;

Oferirea unei strategii bazată pe nivelul iniţial de PSA cu intervale de urmărire de 2 ani pentru cei inițial expuși riscului și care prezintă PSA mai mare de 1ng/ml la vârsta de 40 de ani și PSA mai mare de 2 ng/ml la vârsta de 60 de ani;

Amânarea urmăririi de până la 8 ani la cei care nu prezintă risc de cancer de prostată.

La Novus Medical puteți beneficia de investigații urologice constând în consultație de specialitate, ecografie a aparatului urinar și analize de laborator specifice.
Fie că preveniți sau tratați o boală, specialiștii noștri vă stau mereu la dispoziție. Nu ezitați să ne contactați!

Sursa: EAU (European Association of Urology) – White Paper Prostate Cancer
Articol publicat la data de 17.05.2018

Pentru mai multe informații te așteptăm pe chatul din site, sau poți completa formularul de aici:

Distribuie acest articol

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn