Care sunt substanțele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranțe alimentare?
Alergiile alimentare reprezintă reacții exagerate ale sistemului imunitar, ca urmare a ingestiei unui aliment sau aditiv alimentar.
Spre deosebire de intolorența la un aliment sau de intoxicația alimentară, alergiile implică o reacție a sistemului imunitar. În acest caz, organismul reacționează la ingestia unui aliment (alergen), declanșând o serie de mecanisme de apărare.
Substanțele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranțe alimentare sunt:
1. Cereale care conțin gluten: grâu, secară, orz, ovăz, grâu spelt, grâu dur sau hibrizi ai acestora și produse derivate, exceptând:
a) siropurile de glucoză obținute din grâu, inclusiv dextroză;
b) maltodextrine obținute din grâu;
c) siropurile de glucoză obținute din orz;
d) cerealele utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă.
2. Crustacee și produse derivate;
3. Ouă și produse derivate;
4. Peste și produse derivate, exceptând:
a) gelatină de pește folosită ca substanță suport pentru preparatele de vitamine sau de carotenoide;
b) gelatină de pește sau ihtiocolul folosit(a) la limpezirea berii sau a vinului.
5. Arahide și produse derivate;
6. Soia și produse derivate, exceptând:
a) uleiul și grăsimea de soia rafinate complet;
b) amestecuri naturale de tocoferoli (E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D-alfa natural, succinatul de tocoferol D-alfa natural, obținuți din soia;
c) fitosterolii și esterii de fitosterol derivați din uleiuri vegetale, obținuți din soia;
d) esterul de stanol vegetal fabricat din steroli de ulei vegetal, obținuți din soia.
7. Lapte și produse derivate (inclusiv lactoză), exceptând:
a) zerul utilizat pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă;
b) lactitolul.
8. Fructe cu coajă lemnoasă: migdale (Amygdalus communis L.), alune de pădure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci Caju (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia și nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum și produse derivate, exceptând fructele cu coajă utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă.
9. Țelina și produse derivate;
10.Muștarul și produse derivate;
11.Semințe de susan și produse derivate;
12.Dioxidul de sulf și sulfiții în concentrații mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru în echivalent SO2 total care trebuie calculați pentru produsele gata pentru consum.
13.Lupin și produse derivate;
14.Moluște și produse derivate.
La această listă se adaugă produsele obținute din cele de mai sus, în măsura în care procesul la care sunt supuse nu e probabil a crește nivelul de alergenicitate estimat de autoritate pentru produsul de bază din care au fost obținute.
Sursă text: Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor
Articol publicat la data de: 08- 05- 2019