FEMEILE ȘI DIABETUL – DREPTUL NOSTRU LA UN VIITOR SĂNĂTOS

La 14 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a diabetului cu genericul: „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”

Diabetul este a noua cauză principală de mortalitate la femei la nivel global, cauzând anual 2,1 milioane de decese. Peste 199 de milioane de femei sunt diagnosticate cu diabet zaharat și se estimează că acest număr va crește la 313 milioane până în 2040. Rolul gender influențează vulnerabilitatea femeilor, afectează accesul lor la serviciile de sănătate și comportamentul lor față de sănătate, amplifică impactul diabetului asupra lor și a copiilor. În anul 2013, 79 000 de copii au dezvoltat diabet zaharat de tip 1, 21 milioane de nou-născuți sunt afectați la naștere de diabet zaharat matern (preexistent sau din timpul sarcinii).

Ca rezultat al condițiilor socio-economice, fetele și femeile cu diabet zaharat întâmpină bariere în prevenția eficientă a diabetului, depistarea lui precoce, diagnosticarea, tratamentul și îngrijirea, în special în țările în curs de dezvoltare. Inegalitățile socio-economice expun femeile la principalii factori de risc ai diabetului zaharat, inclusiv dieta și alimentația necorespunzătoare, inactivitatea fizică, consumul de tutun și consumul nociv de alcool.

Două din fiecare cinci femei cu diabet zaharat sunt de vârstă reproductivă, reprezentând peste 60 de milioane de femei din întreagă lume. Femeile cu diabet zaharat au mai multe dificultăți de concepere. Fără planificare înainte de concepere, diabetul de tip 1 şi de tip 2 pot genera un risc semnificativ de mortalitate și morbiditate maternă și infantilă. Aproximativ una din șapte nașteri este afectată de diabetul gestațional, ceea ce este o amenințare severă la adresa sănătății materne și a copilului. Multe femei cu diabet gestațional prezintă complicații legate de sarcină, inclusiv hipertensiune arterială, copii cu greutate mare la naștere. Femeile cu diabet zaharat de tip 2 sunt de aproape de zece ori mai susceptibile de a avea boala cardiacă coronariană decât femeile fără afecțiune, iar de tip 1 prezintă un risc crescut de avort spontan sau de naștere a unui copil cu malformații.

Femeile însărcinate solicită acces îmbunătățit la screening, îngrijire și educație pentru a realiza rezultate posibile de sănătate pentru mamă și copil. Jumătate din toate cazurile de hiperglicemie în timpul sarcinii apar la femeile cu vârsta sub 30 de ani, majoritatea din țări cu venituri mici și medii, unde accesul la îngrijirea maternă este adesea limitat. Aproximativ jumătate dintre femeile cu antecedente de diabet gestațional continuă să dezvolte diabet zaharat de tip 2 în decurs de cinci până la zece ani de la naștere.

Stigmatizarea și discriminarea pentru fetele și femeile cu diabet zaharat poartă o dublă povară din cauza sănătății lor precare și a inegalităților proprii în societățile dominate de bărbați, ceea ce le poate descuraja să apeleze la diagnostic și tratament, ba chiar le poate împiedica să reușească în prevenția bolii.

Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos” – acest slogan generic al actualei Zile Mondiale a Diabetului orientează sistemele de sănătate spre o abordare țintă, adecvată, accentuat pe nevoile și prioritățile specifice femeilor cu diabet zaharat, cărora trebuie să li se asigure accesul la medicamente și tehnologii esențiale pentru diabet; la educația pentru auto-management și la informația necesară pentru a obține rezultate optime de tratare; la servicii de planificare a perioadelor de preconcepție pentru a reduce riscul în timpul sarcinii; la activitate fizică pentru a-și îmbunătăți sănătatea.

Până la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Femeile și fetele sunt persoanele cheie în adoptarea unui stil de viață sănătos pentru a-și îmbunătăți sănătatea și bunăstarea viitoarei generații.

Strategiile de prevenire a diabetului zaharat de tip 2 trebuie să se concentreze asupra sănătății materne, a alimentației și a altor comportamente de sănătate înainte și în timpul sarcinii, precum și a alimentației copiilor, inclusiv celor mici. Vizitele de îngrijire antenatală în timpul sarcinii trebuie direcționate spre promovarea sănătății la femeile tinere și depistarea precoce a diabetului zaharat și a diabetului gestațional.

Screening-ul pentru diabet și diabetul gestațional ar trebui să fie integrat în alte intervenții și servicii de sănătate maternă la nivel de asistență medicală primară, pentru a asigura detectarea precoce, o mai bună îngrijire a femeilor și reducerea mortalității materne.

“Diabetul zaharat este o boală care „nu doare” și poate evolua mult timp fără niciun simptom, dar afectează inima, rinichii, ochii, vasele de sânge și nervii. Setea excesivă, urinările frecvente, creșterea apetitului, oboseala, scăderea vederii, infecțiile frecvente pot fi semne care anunță că boala s-a instalat. O dietă sănătoasă, activitatea fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale normale și evitarea consumului de tutun pot preveni sau întârzia instalarea diabetului de tip 2.

Spre deosebire de celelalte tipuri de diabet (I și ÎI), ce se mențin toată viața, diabetul gestațional dispare, în cele mai multe dintre cazuri, după naștere. Sarcina aduce cu sine un întreg șir de schimbări hormonale pentru viitoarea mamă. Creșterea valorilor glicemiei poate afecta astfel creșterea și dezvoltarea fătului, dar și un nivel scăzut de glicemie la copilul nou-născut, precum și valori mari ale tensiunii arteriale la mamă.

Astfel, diabetul poate afecta persoane de orice vârstă și este foarte important ca boala să fie descoperită la timp, prin urmare, trebuie făcut un control medical periodic pentru a putea depista și trata din timp afecțiunea.” – transmit specialiștii Novus Medical.

Articol publicat la data de : 14-11-2017

Pentru mai multe informații te așteptăm pe chatul din site, sau poți completa formularul de aici: