Helicobacter pylori – Generalități
Helicobacter pylori (H. pylori) apare atunci când un tip de bacterie numită Helicobacter pylori infectează stomacul. Acest lucru se întâmplă de obicei în copilărie. O cauza comună a ulcerelor peptice o reprezintă infecția cu Helicobacter pylori și poate fi prezența la mai mult de jumătate din populația lumii.
Helicobacter Pylori – Cauze
În timp ce modul exact de transmitere a bacteriei Helicobacter pylori nu este cunoscut, se pare că este răspândită de la o persoană la altă prin salivă, iar majoritatea persoanelor infectate devin infectate ca și copiii. De asemenea, Helicobacter pylori are potențialul de a fi răspândit prin contaminare cu fecale. Acest lucru poate explica de ce rata infecției este atât de mare în țările mai sărace și în grupurile caracterizate de condiții de viață aglomerate, condiții sanitare slabe și lipsa apei curate. Igiena personală este, de asemenea, foarte importantă deoarece spălarea neadecvată a mâinilor poate fi potențială sursă de infecție.
Helicobacer pylori – Simptome
Majoritatea persoanelor infectate cu Helicobacter pylori nu vor prezenta de regulă semne sau simptome. Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, dar este posibil ca unii oameni să se nască cu mai multă rezistență la efectele nocive ale acestei bacterii.
Simptome ce pot fi asociate cu infecția Helicobacter pylori:
- Durere abdominală sau arsuri (durerea abdominală este mai gravă atunci când stomacul este gol)
- Greață
- Pierderea poftei de mâncare
- Balonare
- Pierdere în greutate neintenționată
- Dificultate la înghițire.
Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră dacă aveți dureri abdominale servere sau persistente, scaune și vărsături sângeroase ori negre. Aceste simptome sunt comune și pot fi cauzate inclusiv de alte condiții. Așadar, unele din simptomele infecției cu Helicobacter pylori sunt prezente și la persoanele neinfectate cu această bacterie.
Helicobacter pylori – Factori de risc
Helicobacter pylori este de regulă dobândit în copilărie. Factorii de risc pentru infecția cu Helicobacter pylori sunt legați de condițiile de viață din copilărie, cum ar fi:
- Trăind în condiții aglomerate – ai un risc mai mare de infecție cu Helicobacter pylori dacă locuiești într-o casă cu multe alte persoane
- Trăind fără aprovizionare fiabilă cu apă curată – având o alimentare fiabilă de apă curată, curgătoare ajută la reducerea riscului de Helicobacter pylori
- Trăind într-o țară în curs de dezvoltare – persoanele care trăiesc în țările în curs de dezvoltare, unde condițiile de viață aglomerate și nesănătoase pot fi mai frecvente, au un risc mai mare de infecție cu Helicobacter pylori
- Trăind cu cineva care are o infecție cu Helicobacter Pylori – dacă cineva cu care locuiești are Helicobacter pylori, este probabil să ai și tu.
Helicobacter pylori – Depistare
Test de sânge
Analiza unei probe de sânge poate releva dovezi ale unei infecții active sau anterioare cu Helocobacter pylori în corpul tău. Cu toate acestea, testele din scaun sunt mai bune la detectarea infecțiilor active cu Helicobacter pylori în comparație cu testele de sânge.
Test fecale
Un test de laborator numit test de antigen al scaunului caută proteine străine (antigene) asociate cu infecția de Helicobacter pylori în scaun.
Endoscopia
Pentru acest test, cunoscut sub numele de examen de endoscopie superioară, pacientul va fi sedat. În timpul examenului, medicul intoduce un tub flexibil lung, echipat cu o camera mică (endoscop) în gât, esofag, stomac și duoden. Acest instrument va permite medicului să vizualizeze orice nereguli în tractul digestiv superior și să preia câteva mostre de țesut (biopsie) ce vor fi analizate pentru infecția cu Helicobcter Pylori.
Totodată, acest test nu este recomandat în general pentru a diagnostica o infecție cu Helicobacter pylori deoarece este mai invaziv decât un test de sânge sau de scaun, dar poate fi folosit pentru a diagnostica ulcerul Helicobacter pylori sau dacă este necesar pentru a exclude alte afecțiuni digestive.
Helicobacter pylori – Tratament
Infecțiile cu Helicobacter pylori sunt tratate de obicei cu cel puțin două antibiotice diferite simultan, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor ce au rezistență la un anumit antibiotic. De asemenea, medicul dumneavoastră vă va prescrie sau va recomanda un medicament care suprimă acidul, pentru a ajuta vindecarea mucoasei stomacului.
La cel puțin patru săptămâni după tratament, medicul dumneavoastră va poate recomandă să repetăți din nou testul pentru Helicobacter pylori. Dacă testele arată că tratamentul nu a reușit, puteți repeta o altă rundă de tratament, însă de data aceasta o combinație diferită de antibiotice.
Sursă : mayoclinic.org
Articol publicat la data de 19- 03- 2020