IMPORTANȚA VITAMINEI D – CUM PREVINE RISCUL DE DIABET - Novus Medical

IMPORTANȚA VITAMINEI D – CUM PREVINE RISCUL DE DIABET

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, dar insolubilă în apă, esențială pentru sănătate, ce se găsește în alimentele care conțin grăsimi, precum migdale, unt de arahide sau avocado. Unele studii arată că poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă și chiar a diabetului de tip 2. Vitamina D are rol în asimilarea calciului și a fosforului la nivelul intestinului subțire, precum și în fixarea acestora în oase și în dinți, rezultând o mineralizare osoasă corectă. Este produsă în mod natural de organism în urma expunerii la lumina soarelui, dar se gasește și în alimente.

Rolul vitaminei D în sănătatea organismului

Vitamina D joacă multe roluri importante în organism și ajută la menținerea sănătoasă a oaselor, articulațiilor și a dinților, fiind benefică și pentru sistemul imunitar. Vitamina D ajută la absorbția calciului în organism și ajută la formarea oaselor. Unele studii observaționale sugerează că vitamina D poate juca un rol important în prevenirea anumitor boli și tulburari, cum ar fi diabetul. Rolul major al vitaminei D este de a menține nivelurile normale de calciu și fosfor din sânge, ajută organismul să absoarbă calciul, care formează și menține oasele puternice. Poate avea un rol important și în menținerea funcției musculare și în întărirea sistemului imunitar. Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) notează ca persoanele cu diabet sunt supuse unui risc de două ori mare de apariție a complicațiilor unor boli de inimă decât persoanele fără diabet.

Care este legatura dintre vitamina D și diabet?

Un număr tot mai mare de studii sugerează o legatură între vitamina D și diabetul de tip 2. Studiile au descoperit că persoanele care au rezistență la insulină și un nivel scazut de vitamina D pot avea un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. De asemenea, s-a observat că persoanele recent diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 tind să aibă niveluri de vitamina D mai scazute decât persoanele fără diabet.

În diabetul de tip 2, uneori, celulele pancreasului nu funcționează corect și se luptă pentru a produce suficiență insulină pentru a ajuta la controlul nivelului de zahar din sânge.

Receptorii specifici din pancreas pot funcționa numai atunci când este disponibilă suficientă vitamina D. Logica: vitamina D poate susține funcția pancreasului.

Un mic studiu, publicat în septembrie 2019 în Jurnalul European de Endocrinologie, a descoperit că suplimentarea cu vitamina D timp de șase luni, îmbunătațește sensibilitatea la insulina și producția, la 96 de participanți cu risc ridicat de diagnostic sau cu diabet de tip 2 recent. Rezultatele sugerează că vitamina D poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2.

De asemenea, suplimentarea cu vitamina D poate reduce riscul apariției diabetului de tip 2 la persoanele care au un nivel scazut de vitamina D și un risc ridicat de a dezvolta aceasta afecțiune. Un nivel normal de vitamina D poate ajuta la reducerea rezistenței la insulină, care este semnul caracteristic al diabetului zaharat de tip 2.

Ce factori pot duce la o deficiență de vitamina D?

Deși sursa optimă de vitamina D este lumina soarelui, poate fi dificil să obțineți doza zilnică în acest fel, mai ales în lunile de iarnă. Persoanele cu pielea mai închisă la culoare prezintă un risc mai mare de deficiență de vitamina D, deoarece pielea acționează ca o protecție solară naturală, încetinind producția de vitamina D, în timp ce persoanele supraponderale sau obeze, de asemenea, tind să aibă niveluri mai scazute de vitamina D.

Alimente bogate în vitamina D

Pe langă lumina solară, un alt mod de a suplimenta vitamina D este din alimente. Conform NIH, sursele alimentare de vitamina D includ peste gras (precum somon, hering și ton), alimente fortificate (lapte, iaurt, suc de portocale, unele cereale și pâine) și ouă, precum și cantități mai mici din unele branzeturi și unele feluri de ciuperci.

Dacă nivelul de vitamina D din sânge este prea scazut, medicul poate recomanda un supliment, în urma unui test pentru vitamina D.

Care este nivelul normal de vitamina D în organism?

Aportul de vitamina D pentru majoritatea adulților este de 600 UI, iar adulții de peste 70 de ani au nevoie de ceva mai mult, 800 UI, conform Institutelor Naționale de Sănătate. Persoanele cu diabet nu fac excepție.

Exista două forme principale de vitamina D: Vitamina D2 și Vitamina D3.

Vitamina D2 se gasește în plante și alimente fortificate, în timp ce vitamina D3 provine din proteine și este produsă natural în organism atunci cand pielea ta este expusa la soare.

În ceea ce privește suplimentele, veganii pot lua vitamina D2, dar pentru beneficii optime, vitamina D3 poate fi mai eficientă. Acest lucru se poate datora în parte diferențelor dintre structurile lor chimice și capacitatea lor de a se lega de receptorii de vitamina D.

Administrare vitamina D și reacții adverse

Cercetarile sugerează că în urma administrării unei cantități prea mari de vitamina D, pot aparea efecte adverse.

Dozele foarte mari de vitamina D pot duce la toxicitate care pot provoca greață, varsături și alte complicații. Persoanele cu diabet se confruntă, de asemenea, cu posibila apariție a acestor riscuri.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2, care prezintă un risc mai mare de boli de inima și rinichi, ar trebui să fie constienți de faptul că aportul în exces de vitamina D poate întari vasele de sange și tesuturile din cauza nivelului crescut de calciu din sânge, care poate duce la afectarea inimii și a rinichilor. Vitamina D poate interfera cu anumite medicamente.

Asociația Americană pentru Diabet (ADA) notează că nu există dovezi suficiente pentru a recomanda utilizarea de rutină a vitaminei D pentru a îmbunătați controlul zaharului din sânge la persoanele care au diabet și nu toate cercetarile sugerează că vitamina D este utilă atunci când vine vorba de prevenirea diabetului.

Pentru mai multe informații te așteptăm pe chatul din site, sau poți completa formularul de aici: