Incontinența urinara

Termenul de incontinenta urinara sau altfel numit, vezica urinara slabita, se refera la scurgeri de urina aparute intre urinari. In mod normal, urina se acumuleaza in vezica urinara si este eliminata la toaleta in mod controlat, voluntar. Capacitatea de a controla evacuarea urinei este denumita continenta. Se dezvolta in timpul copilariei – copii mici nu reusesc sa o controleze la inceput.

Incontinenta urinara se poate dezvolta la orice varsta, dar persoanele in varsta sunt mai des afectate de incontinenta urinara. Majoritatea persoanelor afectate nu vorbesc deschis despre incontinenta urinara, desi poate fi tratata foarte bine in majoritatea cazurilor. Chiar daca tulburarile cauzate de incontinenta urinara nu pot fi eliminate complet, acesta poate fi atenuata considerabil prin intermediul unui tratament adecvat.

Care sunt cauzele incontinentei urinare?

Functionarea vezicii urinare este foarte complexa: la ea contribuie sistemul nervos, muschii peretelui, musculatura de la nivelul gatului vezicii urinare si de-a lungul uretrei, uretra in sine, precum si muschii, nervii si tesutul conjunctiv ai planseului pelvin. Cand aceasta interactiune este afectata, poate avea drept rezultat incontinenta urinara. Exista o varietate de cauze pentru aceasta:

  1. Slabiciunea muschilor care contribuie la functia vezicii urinare;
  2. Afectarea sistemului nervos sau boli neurologice;
  3. Slabiciunea tesutului conjunctiv;
  4. Deficiente mecanice si functionale de descarcare a vezicii;
  5. Tulburari si malformatii ale tractului urinar;
  6. Modificari sau tulburari hormonale, cum ar fi deficienta estrogenului in timpul menopauzei;
  7. Rani, daune provocate de interventii chirurgicale sau alte interventii medicale.

Ce tipuri de incontinenta urinara exista?

Există mai multe tipuri de incontinenta urinara, fiecare cu alte simptome si care apar cu frecvente diferite la persoane de diferite varste. Cele mai frecvente tipuri de incontinenta urinara sunt:

  Incontinenta de stres

In incontinența de stres, o crestere brusca a presiunii in abdomen – de exemplu cand radeti, tusiti , stranutati sau ridicarea unei greutati – duce la incontinenta urinara.

  Vezica hiperactiva / incontinenta imperioasa

Vezica hiperactiva (denumita si vezica urinara iritabila) se manifesta printr-o dorinta repetata, aparuta brusc, de a goli vezica urinara, dorinta care este greu de stapanit, apare in timpul zilei sau in timpul noptii, cu sau fara eliminare de urina (vezica hiperactiva umeda sau uscata). Exista o varietate de cauze posibile pentru incontinenta imperioasa. Incontinenta de stres si incontinenta imperioasa pot fi concomitente.

  Incontinenta urinara din prea plin

Incontinenta urinara din prea plin se caracterizeaza prin faptul ca volumele mici de urina sunt evacuate in mod incontrolabil continuu din o vezica supra plina care nu poate fi golita complet.

Ce puteti face impotriva incontinentei urinare?

Conditia fizica si psihica buna contracareaza dezvoltarea incontinentei urinare. Consultati un medic de indata ce observati primele semne. Exercitiile preventive pentru intarirea muschilor pelvieni sunt, de asemenea, utile. Urmatoarele reprezinta sfaturi suplimentare pentru prevenirea incontinentei urinare:

! Beti multe lichide. Aveti grija sa beti bauturi putin iritante, cum ar fi ceaiul din plante sau sucul de fructe;

! Nu consumați un volum mare de lichide inainte de a merge la culcare. Acesta creste riscul de a va uda involuntar in timpul noptii;

! Luati-va timp cand mergeti la toaleta si incercati sa va goliti complet vezica urinara. Astfel, nevoia de a goli vezica este simțita mai rar, iar bacteriile se pot multiplica mai greu;

! Exercitiile de relaxare, cum ar fi antrenamentul autogen, terapia respiratorie sau masajele, va pot ajuta sa reduceti tensiunea emotionala

In Romania nu exista statistici clare cu privire la persoanele afectate de incontinenta urinara. Exista cateva studii care arata ca aproximativ 18% dintre romancele cu varsta peste 40 de ani sufera de incontinenta urinara. Desi 98% dintre femeile care pierd urina constant sunt ingrozite de acest fapt, doar un sfert dintre ele se adresaza medicului pentru tratament.

Incontinenta urinara poate fi tratata, frecvent vindecata si INTOTDEAUNA stapanita.

Pentru mai multe informații te așteptăm pe chatul din site, sau poți completa formularul de aici:

Distribuie acest articol

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn