Mituri despre colonoscopie și endoscopie

 

În domeniul medical, colonoscopia și endoscopia sunt două proceduri esențiale pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor digestive. Există numeroase mituri și concepții greșite care înconjoară aceste proceduri.

Aflați mai jos adevărul din spatele acestor mituri comune:

Mit: Colonoscopia este dureroasă și inconfortabilă.

Realitate: În realitate, colonoscopia este o procedură relativ nedureroasă, mai ales dacă este efectuată de un medic experimentat și într-un mediu corespunzător. Înainte de procedură, este suficientă analgezie ușoară și nu sedare pentru a reduce disconfortul. Majoritatea pacienților experimentează doar o presiune ușoară sau senzația de umflare în timpul procedurii.

Mit: Endoscopia implică riscul de perforare a tractului digestiv.

Realitate: Cu tehnologia modernă și experiența medicală adecvată, riscul de perforare a tractului digestiv în timpul endoscopiei este extrem de scăzut. Medicii care efectuează aceste proceduri sunt instruiți să monitorizeze cu atenție și să evite eventualele complicații. Perforările sunt rare și pot fi gestionate în mod corespunzător atunci când apar.

Mit: Colonoscopia este necesară doar pentru persoanele în vârstă sau cu simptome digestive severe.

Realitate: Screeningul pentru cancerul colorectal este un motiv comun pentru care persoanele cu vârsta peste 50 de ani ar trebui să facă o colonoscopie regulat Persoanele mai tinere cu factori de risc și istoric familial sugestiv au recomandare de a efectua această procedura imediat după vârsta de 20 ani

Mit: Nu este necesar să urmați pregătirea adecvată înainte de colonoscopie.

Realitate: Pregătirea adecvată înainte de colonoscopie este esențială pentru a asigura un colon curat care permite medicului să examineze în mod corespunzător interiorul acestuia. Aceasta implică adesea consumul de lichide clare și administrarea de laxative pentru a goli colonul. Urmați întotdeauna instrucțiunile medicului cu privire la pregătirea preoperatorie.

Mit: Endoscopia poate fi evitată prin alte metode de diagnostic, precum teste de sânge sau imagistică medicală.

Realitate: Deși există alte metode de diagnosticare a unor afecțiuni digestive, precum teste de sânge sau imagistică medicală, endoscopia rămâne adesea cea mai precisă metodă de examinare a tractului digestiv superior sau inferior. Endoscopia permite medicilor să examineze direct interiorul tractului digestiv, să preleveze mostre de țesut și să efectueze proceduri terapeutice, cum ar fi îndepărtarea polipilor.

Concluzie

Colonoscopia și endoscopia sunt proceduri medicale esențiale pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor digestive. Este important să nu lăsăm miturile și preocupările nejustificate să ne împiedice de a beneficia de aceste proceduri vitale. Prin înțelegerea adevărului din spatele miturilor, putem lua decizii informate pentru sănătatea noastră digestivă. Nu ezitați să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice întrebări sau îngrijorări legate de colonoscopie și endoscopie.

Pentru mai multe informații te așteptăm pe chatul din site, sau poți completa formularul de aici: