Ce este Apneea Obstructivă în Somn?
Apneea obstructivă în somn este o afecțiune în care respirația este oprită în timpul somnului pentru câteva secunde.
Persoanele cu apnee obstructivă în somn au adesea întreruperi de respirație pentru perioade scurte de timp sau au fluxul de aer scăzut în timpul somnului din cauza unui blocaj al căilor respiratorii. Blocajul este cauzat de relaxarea musculaturii de la nivelul faringelui, obezității sau a amigdalelor mărite în volum.
Simptomele majore ale apneei obstructive în somn sunt sforăitul puternic, somnolența în timpul zilei, oboseală matinală frecventă sau tulburările de concentrare și atenție.
Uneori, persoanele care prezintă aceste simptome nu le recunosc ca fiind o problemă.
Tratamentul cu un aparat de presiune pozitivă continuă (CPAP) poate reduce unele simptome de apnee obstructivă în somn, cum ar fi somnolența în timpul zilei. Persoanele supraponderale pot corecta indexul testat prin scădere ponderală.
Screening-ul are ca scop diagnosticarea bolii în stadii incipiente.
Ce teste sunt folosite pentru a depista Apneea Obstructivă în Somn?
Depistarea apneei obstructive în somn se poate realiza prin intermediul unor chestionare cu întrebări specifice, precum scara de somnolență Epworth și chestionar STOP-BANG.
În chestionarele specifice se regăsesc întrebări precum:
- Sforăiți zgomotos sau aveți somn agitat?
- Vă simțiți amețit(ă) sau obosit(ă) dimineața?
- Aveți dureri de cap sau probleme de concentrare?
- Vi se întâmplă să ațipiți în timpul zilei?
- Sunteți supraponderal(ă) și transpirați în exces?
- Va treziți adesea din somn pentru a merge la toaletă?
- Aveți hipertensiune arterială?
Dacă răspunsul este afirmativ la una sau mai multe din întrebările de mai sus, aceasta poate sugera apnee obstructivă în somn și atunci poate fi realizat un test de diagnosticare (nu se aplică copiilor sau femeilor însărcinate).
Care sunt beneficiile și efectele negative ale depistării Apneei Obstructive în Somn?
Beneficiul depistării apneei obstructive în somn este tratamentul precoce, care poate îmbunătăți respirația în timpul somnului și care poate reduce somnolența în timpul zilei, îmbunătățind astfel calitatea vieții.
Efectele negative ale apneei obstructive în somn implică, de asemenea, tratamente care includ efectele secundare ale tratamentului cu CPAP, cum ar fi disconfortul din zona nasului sau a gurii creat în urma folosirii măștii CPAP-ului.
Depistarea și Tratarea Apneei Obstructive de Somn la Clinica Novus Medical
Dacă medicul dvs. suspectează că suferiți de apnee obstructivă de somn vă recomandă un consult la un specialist în patologia somnului, care, de regulă, este un pneumolog.
Novus Medical furnizează aceste servicii în colaborare cu dna Dr. Vasile Cristinela – medic primar pneumolog ce are competență în somnologie nivel I+II, iar în afară de consultațiile propriu-zise, pacienții pot beneficia de înregistrare poligrafică nocturnă (realizată la domiciliu) cu interpretare.
Această investigație presupune ca pacientul să doarmă o noapte cuplat la poligraf, aparat care înregistrează o serie de parametrii: fluxul de aer la nivelul nasului, nivelul de oxigen din sânge, mișcările toracelui (efortul respirator toracic), frecvența cardiacă (pulsul), sforăitul și poziția corpului.
În funcție de situație, medicul somnolog poate recomanda si alte investigatii suplimentare interdisciplinare precum consultatii la specialitatile ORL, cardiologie, boli de nutritie, endocrinologie precum si efectuarea unor analize de laborator care pot ajuta la corectarea anumitor simptome.
Referințe:
PubMed Health
US Preventive Services Task Force
Articol publicat la dată de : 21-03-2018