Varicele - Novus Medical

Varicele

Varicele sau venele vericoase sunt vene răsucite, mărite. Orice venă care este aproape de suprafața pielii (superficială) poate deveni varicoasă. Venele varicoase afectează cel mai frecvent venele picioarelor, asta pentru că statul în picioare și mersul pe jos cresc presiunea la nivelul membrelor inferioare.

 

Pentru mulți oameni, venele varicoase și venele păianjen – o variație comună, ușoară a venelor varicoase – sunt pur și simplu o preocupare cosmetică. Pentru alți oameni, venele varicoase pot provoca durere și disconfort care uneori, poate declanșa simptome mai grave.

Tratamentul poate implica măsuri de auto-îngrijire sau proceduri efectuate de un medic chirurg vascular pentru a închide sau îndepărta venele, în funcție de diagonsticul primit în urma unei consultații de chirurgie vasculară.

Simptome

Este posibil ca venele varicoase să nu provoace durere. Semnele și simptomele venelor varicoase includ:

 ·     Vene care sunt violet închis sau albastre;
·      Venele care apar răsucite și bombate, arătând adesea precum șnururi pe picioare;
·      Senzație dureroasă sau grea, arsuri, pulsații, crampe musculare și umflături la nivelul membrelor inferioare;
·      Senzație de disconfort după o perioadă mai îndelungată de stat în picioare;
·      Mâncărime în jurul uneia sau mai multor vene;
·      Modificări ale culorii pielii în jurul unei vene varicoase.

Venele de păianjen sunt asemănătoare venelor varicoase, însă sunt mai mici. Venele de păianjen se regăsesc mai aproape de suprafața pielii și sunt adesea roșii sau albastre.
De regulă, apar pe picioare, dar pot fi regăsite și pe față oscilând ca întindere, fiind asemănate cu o pânză de păianjen.

Cauze

Valvele slabe sau deteriorate pot duce la apariția venelor varicoase. Arterele transportă sângele de la inimă către restul corpului. Venele returnează sângele din restul corpului către inimă. Pentru a returna sângele la inimă, venele de la picioare trebuie să lucreze împotriva gravitației.

Contracțiile musculare de la nivelul membrelor inferioare acționează ca pompe, iar pereții elastici ai venelor ajută sângele să revină în inimă. Micile valve din vene se deschid pe măsură ce sângele curge spre inimă, apoi se închid pentru a opri curgerea sângelui înapoi. Dacă aceste valve sunt slabe sau deteriorate, sângele poate curge înapoi și se poate acumula în vene, provocând întinderea sau răsucirea venelor.

Factori de risc  

 Vârstă. Îmbătrânirea cauzează uzura valvelor din vene care ajută la controlul fluxului sanguin. În cele din urmă, această uzură face ca supapele să permită ca o parte de sânge să curgă înapoi în vene, unde se colectează.

 Sex. Femeile sunt mai predispuse să dezvolte această afecțiune. Modificările hormonale înainte de menstruație, în timpul sarcinii sau a menopauzei ar putea fi un factor, deoarece hormonii feminini tind să relaxeze pereții venelor. Tratamentele hormonale, cum ar fi pilulele contraceptive, ar putea crește riscul de apariție a venelor varicoase.

 Sarcina. În timpul sarcinii, volumul de sânge din organism crește. Această schimbare sprijină copilul în creștere, dar poate, de asemenea, mări venele de la picioare.

 Istoric familial. Dacă alți membrii ai familiei au avut vene varicoase, există șanse mai mari să o faci și tu.

Obezitatea. Excesul de greutate pune presiune suplimentară asupra venelor, indiferent dacă stai în picioare sau așezat perioade lungi de timp. Mișcarea ajută la circulația sângelui.

 Complicații

Complicațiile venelor varicoase, deși rare, pot include:

Ulcere. Pe piele se pot forma ulcere dureroase în apropierea venelor varicoase, în special în apropierea gleznelor. O pată decolorată pe piele începe de obicei înainte de formarea unui ulcer.

Cheaguri de sânge. Ocazional, venele adânci din picioare devin mărite și pot provoca dureri și umflături ale picioarelor.

 Sângerare. Ocazional, venele din apropierea pielii explodează. Deși, de obicei, aceasta provoacă doar sângerare minoră, necesită asistență medicală.

 Prevenirea

 Îmbunătățirea fluxului sanguin și a tonusului muscular ar putea reduce riscul de apariție a venelor varicoase. Aceleași măsuri care tratează disconfortul ale venelor varicoase pot ajuta la prevenirea acestora.

 ·      Evitați tocurile înalte și ciorapii strâmți
·      Schimbați-vă regulat poziția șezut sau în picioare
·      Consumați o dietă bogată în fibre și săracă în sare
·      Exerciții ușoare ale membrelor inferioare
·      Ridicați-vă picioarele atunci când sunteți așezat sau întins
·      Urmăriți greutatea și alimentația

 Când să vezi un medic?

Dacă sunteți îngrijorat de modul în care arată și se simt venele dumneavoastră, iar măsurile de auto-îngrijire nu au ajutat, este necesară o consultație la specialitatea chirurgie vasculară.

Pentru mai multe informații te așteptăm pe chatul din site, sau poți completa formularul de aici: