Zahărul rafinat. De ce să îl înlocuim și cu ce?

De ce să înlocuim zahărul rafinat din alimentație și cu ce?

Zahărul rafinat este un produs prelucrat care conține 99% zaharoză. El se obține din trestie de zahăr (70%) sau din sfeclă de zahăr (30%).

Este folosit frecvent în bucătărie pentru aroma sa, proprietățile speciale de îndulcire, dar și pentru rolul său în conservarea alimentelor.

Medicii atrag atenția că un consum ridicat de zahăr rafinat este asociat cu boli netransmisibile care ridică multe probleme de sănătate, cum ar fi supraponderalitate, obezitate, tulburări de neuro-dezvoltare la copii, risc crescut de carii dentare.

Zahărul rafinat, deși este considerat nesănătos, este utilizat în diverse produse, inclusiv alimente procesate, băuturi răcoritoare sau înghețată.

În schimb, zaharurile naturale au o valoare nutritivă ridicată și o concentrație mare de compuși sănătoși. Acestea compensează efectele negative ale zahărului rafinat, motiv pentru care e de preferat să le folosim.

Puțin zahăr pentru energie…

Poate nu știai, dar corpul nostru funcționează cu zahăr. Organismul procesează carbohidrații din alimente și transformă o mare parte din ei în glucoză (zahăr). Celulele transformă apoi glucoza din sânge și o folosesc pentru a avea energie. Astfel, zahărul nu e chiar așa de rău pentru organism, doar că trebuie să încerci să consumi cât mai puțin zahăr rafinat și să te îndrepți spre alegeri mai sănătoase.

Eliminarea surselor naturale de zahăr care se găsesc în fructe, produse lactate și cereale nu este o alegere nici înțeleaptă, nici sănătoasă. Zaharurile din surse naturale (zahăr nerafinat) includ o varietate de compuși bioactivi, minerale, fibre, antioxidanți și substanțe fitochimice care ajută la scăderea inflamației.

Alternative la zahăr, la îndemâna ta

Mierea de albine, siropul de agave, siropul de arțar, stevia, dar și câteva fructe pot să-ți ofere cantitatea de zahăr de care are nevoie organismul tău. Mierea conține și ea zahăr și nu puțin, aproximativ 80-82%, dar în principal sub formă de glucoză și fructoză. Totuși, licoarea albinelor este considerată un îndulcitor natural, fiind bogată în vitamine și minerale, antioxidanți și enzime, toate cu efecte benefice asupra sănătății.

Sunt mai multe siropuri în comerț: siropul de arțar, siropul de agave care se vând ca alternative la zahăr și pe care le poți folosi. Siropul de arțar este un îndulcitor natural obținut din seva arțarului. Este bogat în zaharuri simple, cum ar fi glucoză și fructoză, care provin din amidonul de arțar. Siropul conține aproximativ 67-68% zahăr și are un indice glicemic mai mic decat zahărul obișnuit.

Siropul de agave, un alt îndulcitor natural, este obținut din sucul de agave, o plantă suculentă originară din Mexic. Acesta este compus în principal din fructoză și glucoză, având un gust dulce. Conține între 70-90% zahăr și are un indice glicemic mai mic decat zahărul obișnuit. Ambele siropuri sunt calorice, așa că trebuie consumate cu moderație, mai ales dacă ții la siluetă..

Fructele îți sunt de ajutor!

Strugurii și stafidele sunt o opțiune sănătoasă. Sunt fructe proaspete care se găsesc vara, toamna și mai nou pe parcursul întregului an în supermarketuri. Din unii struguri se fac stafide, extrem de apreciate în deserturi și chiar în anumite mâncăruri.

În general, strugurii conțin aproximativ 15-20% zahăr, dar această valoare poate fi mai mare sau mai mică în funcție de condițiile de creștere și de soiul specific. Atunci cand mănânci struguri, pe lângă sursa de dulce, mai beneficiezi și de alți nutrienți, cum ar fi vitaminele, mineralele și antioxidanții.

Bananele conțin zahăr natural (aproximativ 14 grame la 100 grame de fruct), în special fructoză, deci poți să le incluzi în dietă. De asemenea sunt bogate în potasiu, vitamina C, vitamina B6, vitamina A, fibre, fier și antioxidanți.

Atunci când te gândești să pui zahăr în ceai, în cafea, să mănânci deserturi cu zahăr sau să bei sucuri și shake-uri dulci, gândește-te la sănătatea ta, la riscul de obezitate, sindrom metabolic, diabet, carii, colesterol crescut, hipertensiune arterială și chiar cancer. Ține la distanță aceste probleme făcând alegeri inteligente și sănătoase!

Pentru mai multe informații te așteptăm pe chatul din site, sau poți completa formularul de aici:

Distribuie acest articol

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn