COLONOSCOPIE - ENDOSCOPIE DIGESTIVĂ INFERIOARĂ

Endoscopia digestiva inferioaraEDI (colonoscopia) este procedura medicală efectuată cu ajutorul unui endoscop flexibil (colonoscop) care permite examinarea în timp real a mucoasei intestinului gros și părții distale a intestinului subțire. Colonoscopul este prevăzut cu o camera cu fibră optică atașată unui tub flexibil, care este introdus prin orificiul anal-rect

Cand se efectuează EDI?

Endoscopia digestivă inferioară se efectuează

în prezența simptomelor:

 • durere abdominala nespecifică
 • tulburări de tranzit
 • sângerările tractului digestiv inferior
 • anemie
 • pierdere bruscă în greutate

și pentru:

 • monitorizare afecțiuni ale tractului gastrointestinal (boli inflamatorii, polipectomii în antecedente)
 • screening pentru afectiuni maligne/premaligne la pacienții cu risc crescut
 • persoane > 50 ani cu antecedente familiale de cancer colon, rect , obezitate, consum crescut alcool, tutun

ENDOSCOPIA DIGESTIVĂ INFERIOARĂ (EDI) se poate realiza doar în urma unei consultații la specialitatea de gastroenterologie în cadrul clinicii.

Tehnologia ne ajută foarte mult, așa că iată cât de simplu este să efectuezi o colonoscopie:

Pasul 1

Alege canalul de programare cel mai accesibil pentru tine!

Te programezi la o consultatie gastroenterologie prin următoarele modalități:

 • Dai click pe butonul de programare online din pagina de start a site-ului nostru și completezi formularul cu datele personale. În timp util un operator al clinicii te va contacta pentru a confirma solicitarea ta.
 • Ne poți scrie direct pe chatul din site unde vom fi conectați permanent în programul de lucru al clinicii pentru informațiile necesare.
 • Poți efectua un apel către clinica noastră. Dacă apelul tău nu poate fi preluat imediat, nu îți face griji, revenim către tine în cel mai scurt timp!

Mai multe informații regăsești și la secțiunea contact din site.

Pasul 2

Cum te pregătești pentru EDI

Dieta cu 3 zile anterior colonoscopiei se recomandă excluderea din dietă a alimentelor cu fibre și a medicamentelor pe baza de fier sau bismut. 

Pregătirea și administrarea soluțiilor purgative – Eliminarea reziduurilor de materii fecale din intestinul gros se obține prin consumul unei soluții purgative pe care o veți prepara și administra după instrucțiunile primite din partea medicului gastroenterolog.

Instrucțiuni privind medicația – Pacienții cu afecțiuni precum Diabet sau Hipertensiune ar putea fi sfătuiți să întrerupă temporar anumite tratamente înainte de programarea colonoscopiei. De asemenea, medicul gastroenterolog va transmite indicații privind administrarea medicamentelor cu o zi înainte și în ziua procedurii. 

Pentru a putea vizualiza în întregime mucoasa colonică este necesară o foarte bună curățire a interiorului intestinului. O bună pregătire poate reduce timpul investigației și crește confortul pacientului pe durata examinării.

În cadrul consultației premergătoare, medicul gastroenterolog îți va oferi toate informațiile necesare pregătirii prealabile

Pasul 3

Cum se desfășoară EDI

Pacientul este dus în sala de endoscopie, unde este așezat pe masa de endoscopie în decubit lateral stâng cu genunchi flectati. Prin orificiul anal se introduce un tub flexibil (colonoscop) cu diametrul de 11- 13 mm, dotat la capătul distal cu o sursă de lumină, o lentilă, o videocameră care va permite medicului să vadă imaginile pe un monitor extern. Rectosigmoidoscopia este procedura prin se vizualizează rectul și colonul stâng (rectul și colonul stâng sunt localizările cele mai frecvente pentru dezvoltarea cancerului colorectal). Rezultatele colonoscopiei vor fi comunicate pe loc pacientului. Colonoscopia fără sedare se efectuează în cazul în care se programează rectosigmoidoscopie. În timpul procedurii, pacientul poate resimți crampe sau nevoia de defecare, în special în momentele în care colonoscopul avansează. Colonoscopia cu analgezie ușoară se face prin administrarea venoasă de 1 fiolă Nospa (pentru această procedură pacientul intră în sala de endoscopie cu branulă montată) – ajută pacientul să se relaxeze și îi diminuează acestuia disconfortul din timpul procedurii. Recomandarea în general este pentru colonoscopie fără anestezie/analgezie. Această variantă prezintă avantajele sale: pacientul își poate modifica poziția pentru a-l ajuta pe doctor să examineze cu atenție fiecare zona suspectă, se reduce timpul necesar refacerii post-intervenție și se reduc de asemenea și efectele adverse. În ciuda faptului că există un disconfort resimțit în momentul în care colonul este umplut cu aer, nu este vorba despre o durere în adevăratul sens al cuvântului, iar acest disconfort trece destul de repede. Pacienții pot pleca acasă pe picioarele lor, fără a resimti amețeală sau confuzie.

Pasul 4

Se pot recolta probe biologice în timpul EDI

În timpul investigației, cu ajutorul penselor, se pot preleva probe biologice precum:

 • Biopsii (recoltare material mucoasa)
 • Polipectomie (rezectie polip) 

Probele biologice prelevate se transmit catre laboratorul colaborator – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Domeniul Patologiei si Stiintelor Biomedicale “Victor Babes” Bucuresti – pentru efectuare examen histopatologic conform „Protocol colaborare INCD Victor Babes”.

Tarife

Consultație

220.00 lei


Control

150.00 lei


Colonoscopie (EDI)

500.00 lei


Endoscopie digestiva superioara (EDS)

430.00 lei


Control EDS/EDI

150.00 lei


Biopsie endoscopica (1 - 4 fragmente)(!Doar recoltarea)

280.00 lei


Biopsie endoscopica (5 - 10 fragmente)(!Doar recoltarea)

300.00 lei


Polipectomie simpla (1 - 2 polipi)(!Doar recoltarea)

450.00 lei


Polipectomie complexa (3 sau mai multi polipi)(!Doar recoltarea)

600.00 lei


Aplicare clip reincarcabil

400.00 lei


Hemostaza cu clip metalic

375.00 lei


Hemostaza prin injectare

535.00 lei


Marcarea endoscopica a leziunilor colonice

500.00 lei


Recto-sigmoido-scopie / Colon stang

300.00 lei


Test Helicobacter Pylori

100.00 lei


Examen histopatologic (1-2 blocuri)

280.00 lei


Examen histopatologic (3-5 blocuri)

340.00 lei


Examen histopatologic (6-10 blocuri)

640.00 lei

La Novus Medical beneficiezi de aparatură performantă într-un cadru modern și cu personal medical specializat, care reduc timpul investigației și cresc confortul pe durata examinării.