Ulcer peptic

Ulcerul peptic este o rană deschisă care se dezvoltă pe mucoasa interioară a stomacului și în partea superioară a intestinului subțire. Cel mai frecvent simptom al ulcerului peptic este durerea.

 

Ulcerul peptic include:

 

  • Ulcer gastric care apare în interiorul stomacului
  • Ulcer duodenal care apare în interiorul porțiunii superioare a intestinului subțire (duoden)

Cele mai frecvente cauze ale ulcerului peptic sunt infecția cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori) și utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofenul și naproxenul sodic. Stresul și alimentele condimentate nu provoacă ulcer peptic. Cu toate acestea, ele pot agrava simptomele.

Simptome

 

  • Dureri de stomac
  • Senzație de plenitudine, balonare sau eructație
  • Intoleranță la alimentele bogate in grasimi
  • Arsuri
  • Greaţă

Cel mai frecvent simptom al ulcerului peptic este durerea de stomac. Acidul gastric agravează durerea, la fel ca și starea de stomac gol. Durerea poate fi ameliorată adesea prin consumul anumitor alimente care tamponează acidul din stomac sau prin luarea unui medicament care reduce aciditatea, dar apoi poate reveni. Durerea poate fi mai accentuată între mese și pe timpul noptii.

Mulți oameni cu ulcer peptic nici măcar nu au simptome.

Mai rar, ulcerele pot provoca semne sau simptome severe, cum ar fi:

  • Vărsături
  • Scaune negre lucioase, urat mirositoare (melena)
  • Probleme de respirație
  • Senzație de leșin
  • Senzatie de greata
  • Schimbări ale apetitului
Cauze

 

Ulcerele peptice apar atunci când acidul din tractul digestiv mănâncă suprafața interioară a stomacului sau a intestinului subțire. Acidul poate crea o rană deschisă dureroasă care poate sângera.

Tractul tău digestiv este acoperit cu un strat de mucus care protejează în mod normal împotriva acidului. Creșterea cantității de acid sau cantitatea de mucus scăzută, ar putea dezvolta un ulcer.

Cauzele comune includ:

–  Bacteriile Helicobacter pylori care trăiesc de obicei în stratul mucos si care acoperă și protejează țesuturile ce căptușesc stomacul și intestinul subțire. Adesea, bacteria H. pylori nu provoacă probleme, dar poate provoca inflamarea stratului interior al stomacului, producând un ulcer.

– Utilizarea regulată a anumitor analgezice. Utilizarea aspirinei, precum și a unor medicamente pentru durere fără prescripție medicală (antiinflamatoare nesteroidiene) pot irita sau inflama mucoasa stomacului și a intestinului subțire.

Factori de risc

 

  • Fumatul poate crește riscul de ulcer peptic la persoanele infectate cu H. pylori.
  • Alcoolul poate eroda mucoasa stomacului prin creșterea cantitatii de acid gastric
  • Stresul
  • Mancarea condimentata

Acești factori nu provoacă ulcere, dar pot agrava un ulcer preexistent si impiedica vindecarea lui.

Complicații

 

Lăsat netratat, ulcerul peptic poate duce la:

  •     Hemoragie internă. Sângerarea poate apărea ca pierdere lentă , cronica de sânge sub forma unei anemii feriprive sau ca pierdere severă de sânge , cu debut brusc ce poate necesita spitalizare si transfuzii repetate de sânge. O pierdere severa de sange se poate manifesta ca vărsături „in zat de cafea” , varsaturi cu sange proaspat sau ca scaune negre „ca smoala”, urat mirositoare (melena)
  •     O gaură (perforatie) în peretele stomacului. Ulcerele peptice pot duce la aparitia unei gauri in peretele stomacului sau intestinului subțire, expunându-vă la riscul unei infecții grave a cavității abdominale (peritonită).
  •     Obstrucţie. Ulcerele peptice pot bloca trecerea alimentelor prin tractul digestiv, determinându-vă să vă saturați cu ușurință, să vărsați și să pierdeți în greutate .
  •     Cancer gastric. Studiile au arătat că persoanele infectate cu H. pylori au un risc crescut de cancer gastric.
Prevenție

 

  • Protejați-vă de infecții. Nu este clar cum se răspândește H. pylori, dar există unele dovezi că ar putea fi transmis de la o persoană la alta, prin alimente și apă. Ajută să ne protejăm prin spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și consumând alimente care au fost gătite corespunzator.
  • Atenție la analgezice! Dacă utilizați în mod regulat analgezice care cresc riscul de ulcer peptic, luați măsuri pentru a reduce riscul de apariție a problemelor de stomac. De exemplu, luați medicamentele dupa mese.
  • Cereti sfatul unui medic specialist gastroenterolog pentru a găsi cea mai mică doză posibilă care să vă ofere în continuare ameliorarea durerii. Evitați să beți alcool atunci când vă luați medicamentele, deoarece cele două se pot combina iar riscul tulburarilor de stomac crește.

Pentru mai multe informații te așteptăm pe chatul din site, sau poți completa formularul de aici: