Tu știi cât de sănătoasă este inima ta și cum o poți proteja?
Afecțiunile cardiovasculare sunt responsabile de aproximativ 18,6 milioane de decese în fiecare an, la nivel mondial. Acestea pot avea mai multe cauze: fumatul, diabetul, hipertensiunea arterială și obezitatea, poluarea aerului sau istoricul familial de boli cardiovasculare.
Se estimează că 80% dintre decesele de cauză cardiovasculară pot fi prevenite!
Prevenția presupune îngrijirea inimii prin adoptarea unui stil alimentar sănătos, renunțarea la fumat și practicarea exercițiilor fizice.
Pentru a îmbunătăți sănătatea inimii, cât și pentru a preveni îmbolnăvirea, este important să conștientizăm cu adevărat factorii de risc ce ne pun în pericol inimile:
- dieta bogată în grăsimi saturate, grăsimi trans, colesterol și sare;
- activitatea fizică insuficientă;
- consumul abuziv de alcool;
- fumatul.
Astfel, pentru a reduce riscul bolilor de inimă și a atacului de cord este important să prevenim influența acestor factori, sa ne tinem sub control greutatea corporală, să adoptăm un stil alimentar și de viață sănătos, sa renunțăm la fumat, să creștem nivelul de activitate fizică, să menținem sub control tensiunea arterială, colesterolul și nivelul zahărului din sânge.
Totodată, în cazul unei boli cronice (insuficiență cardiacă, diabet, hipertensiune arterială, obezitate) este important să se opteze pentru vizite regulate la medic. Instrumentele digitale, cum ar fi aplicațiile pentru telefon și dispozitivele portabile pot ajuta cu adevărat.
Făcând doar câteva mici schimbări în viața noastră, prin modificarea stilului de viata, ne putem reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, și ne putem îmbunătăți calității vieții, oferind un exemplu bun pentru următoarea generație.
Impactul social și economic al afecțiunilor cardiovasculare este important, acestea fiind responsabile de unul din zece decese pentru persoanele cu vârste între 30 și 70 de ani. De asemenea, afecțiunile cardiovasculare pot duce către pierderea capacității de muncă și de întreținere, cu un impact important asupra calității vieții pacienților și familiilor acestora.
În România, aproximativ 60% din totalul deceselor înregistrate sunt provocate de boli cardiovasculare, de 3 ori mai multe decât decesele cauzate de cancer. Conform ghidurilor internaționale pentru evaluarea riscului cardiovascular, România prezintă un risc înalt pentru afecțiunile cardiovasculare.