Cancerul de sân este cel mai răspândit tip de cancer la nivel global și una dintre principalele cauze de deces provocate de cancer în rândul femeilor.
Statistic, la finalul anului 2020, 7.8 milioane de femei din întreaga lume sufereau de cancer de sân. În cazul acestei boli, prevenția este esențială. În țările unde femeile beneficiază de programe de screening pentru cancerul de sân, majoritatea cazurilor sunt depistate în stadii incipiente, fiind asimptomatice.
Cancerul de sân simptomatic. Statistică internațională:
În cazul cancerului de sân simptomatic, un studiu recent efectuat pe un eșantion de 2300 de femei care au această afecțiune a arătat faptul că simptomele variază în mai multe moduri, fapt ce evidențiază încă o dată importanța unei evaluări amănunțite atunci când există suspiciuni de cancer de sân.
Cercetătorii au găsit un total de 56 simptome prezente, precum: noduli mamari (la 83% din cazuri), anomalii ale mamelonului (la 7% din cazuri), durere de sân (la 6% din cazuri), anomalii ale pielii sânului (la 2% din cazuri), și simptome non-mamare precum: dureri de spate (1%) și pierderi în greutate (0.3%), acestea din urmă fiind indicatori ai bolii metastatice.
Faptul că femeile cu simptome non-mamare (ex: dureri de spate, pierderi în greutate) amână efectuarea unui control de specialitate este extrem de îngrijorător, deoarece intervalul lung de diagnosticare este asociat cu o rată de supraviețuire mai mică de 5 ani. O altă cauză a agravării bolii este alegerea unui tratament alternativ în locul tratamentului medical care este dovedit a fi eficient și sigur.
Conform directivelor NICE, atunci când femeile cu vârsta de peste 50 de ani prezintă scurgeri mamare, retracție a unui singur mamelon sau oricare alte semne ce provoacă îngrijorare, acestea trebuie să meargă de urgență pentru un control de specialitate.
Când este recomandat controlul în cazul cancerului de sân simptomatic?
De asemenea, este recomandat controlul de urgență și pentru următoarele categorii de femei:
cu vârsta peste 30 de ani, care prezintă noduli mamari inexplicabili, cu sau fără durere;
cu vârsta peste 30 de ani, care prezintă schimbări ale pielii care sunt sugestive cancerului mamar;
cu vârsta peste 30 de ani, care prezintă noduli axilari inexplicabili;
cu vârsta sub 30 de ani, care prezintă umflături nejustificate în zona sânului, dureroase sau nedureroase.
Cancerul de sân inflamator. Ce este și cum îl recunoaștem?
Dintre formele de cancer de sân, o formă rară dar extrem de periculoasă este cancerul de sân inflamator, al cărui diagnostic clinic necesită intervenție și tratament de urgență. Acesta diferă de alte forme clasice de cancer mamar, întrucât în până la 30% din cazuri, pacientele pot prezenta eritem cu creștere rapidă, fără a avea însă o masă subiacentă palpabilă.
Cel mai întâlnit simptom la cancerul de sân inflamator este schimbarea de culoare a pielii sânului, evoluând de la roz la roșu închis, într-un model cu pete.
Semnele ce avertizează probabilitatea apariției cancerului de sân inflamator la o pacientă cu sânul roșu includ:
antecedentele de cancer de sân;
simptome de mastită (la femeile care nu alăptează)
adenopatie palpabilă.
Probabilitatea existenței bolii metastatice în momentul diagnosticării cancerului de sân inflamator fiind mare, se recomandă efectuarea unui PET-CT sau CT al întregului corp (torace, abdomen și pelvis) dar și o scanare osoasă, pentru a putea determina stadiul bolii.
În cazul în care nu este metastatic, cancerul de sân inflamator se tratează cu chimioterapie, pentru a reduce amploarea acestuia înainte de intervenția chirurgicală. Acest tip de cancer se extinde prin canalele limfatice dermice. De asemenea, ca simptome, există posibilitatea apariției crustelor pe mamelon sau retracția acestuia.
Prezența cancerului de sân inflamator este sigură atunci când sunt prezente următoarele criterii:
debutul rapid al eritemului mamar, edemului și/sau „piele de portocală”;
temperatură anormală a sânului cu/fără o masă subiacentă palpabilă;
eritemul ocupă cel puțin o treime din sân;
confirmarea patologică a carcinomului invaziv.
Este recomandat ca persoanele ce prezintă oricare dintre aceste simptome să efectueze de urgență o evaluare de specialitate.
Una dintre cele mai bune metode de prevenție este ecografia de sân. Vă așteptăm în clinica noastră pentru a efectua această investigație non-invazivă.
Sursă informații: MedScape