Pandemia COVID-19 și diabetul

Nu mai puțin de 12 societăți medicale și asociații profesionale ale pacienților au colaborat la elaborarea unui complex „Ghid destinat pacienților cu diabet în perioada pandemiei Covid 19”.

Întreg materialul este verificat de diabetologi și specialiști renumiți, existând o secțiune cu surse sigure de informare pentru persoanele cu diabet.

Ghidul conține sfaturi competente în ceea ce privește ce are de făcut o persoană cu diabet în pandemie (controlul glicemiilor, relația cu medicul, tratament, complicațiile diabetului) și zeci de răspunsuri la întrebările pacienților.

Persoanele care trăiesc cu un diagnostic de boală cronică, inclusiv pacienții cu diabet zaharat, se numără printre categoriile vulnerabile în fața Covid-19, putând dezvolta forme severe ale bolii.

Pentru persoanele care trăiesc cu diabet zaharat, actualul context epidemiologic determinat de pandemia cu noul coronavirus produce o stare de anxietate intensă, dincolo de diagnosticul pe care îl au deja. Drumul la farmacie, asigurarea accesului continuu la tratament, dar și la servicii medicale sunt toate aspecte esențiale și necesare pentru un management optim al diabetului zaharat.

CE SUNT CORONAVIRUSURILE?

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie de virusuri care determina infecții la om și animale, respectiv la păsări și mamifere cum ar fi cămilele, câinii, liliecii. Coronavirusurile pot determina zoonoze, boli care se transmit de la animal la om. Aceste virusuri pot determina la om afecțiuni care variază de la o răceală comună, până la unele mai severe și chiar boli respiratorii fatale, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (determinat de virusul MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

CE ESTE SARS-COV-2 (NOUL CORONAVIRUS)?

Este un coronavirus nou, identificat pentru prima oară în decembrie 2019 într-un focar de pneumonie din China (Orașul Wuhan, provincia Hubei), care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, alături de virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și pare să aibă caracteristici epidemiologice similare acestora.

CE ESTE COVID-19?

COVID-19 este boală cauzată de noul coronavirus, identificat pentru prima dată în decembrie 2019, în orașul Wuhan, China. Pe 11 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial pandemia de COVID-19.

EPIDEMIE VERSUS PANDEMIE

Epidemie – cazuri noi multe, apărute în mod neașteptat, care se răspândesc în mod activ, afectând un număr mare de persoane, într-o anumită regiune, pe o durată definită de timp.

Pandemie – este o epidemie determinată de un virus sau agent microbian nou apărut, față de care populația nu are niciun fel de imunitate, iar boala cuprinde mai mult de o țară sau de un continent. COVID-19 reprezintă o amenințare gravă la adresa sănătății publice, iar situația epidemiologică este extrem de dinamică, cu schimbări zilnice sau chiar de la oră la oră.

CARE SUNT SIMPTOMELE ASOCIATE COVID-19?

Cele mai frecvente simptome:

»Febră
»Tuse
»Dificultăți de respirație
»Pierderea sau atenuarea unor simțuri (gustul, mirosul).
»Senzație accentuată de oboseală

Simptomele mai puțin frecvente:

»Pierderea apetitului
»Durere în gât
»Senzație de amețeală
»Durere de cap
»Diaree
»Greață sau senzație de vomă

O parte dintre aceste simptome sunt similare cu cele asociate unei răceli sau gripei.

Pentru confirmarea diagnosticului de COVID-19 este necesară testarea, întrucât multe dintre simptomele asociate COVID-19 pot fi asociate și altor tipuri de infecții respiratorii (răceală – determinată de alte virusuri respiratorii, inclusiv alte tipuri de coronavirusuri, gripă – determinată de diferite tipuri de virusuri gripale).

MĂSURI DE PREVENȚIE RECOMANDATE

Prevenția este singura modalitate care poate limita răspândirea infecției. Mai exact, Organizația Mondială a Sănătății recomandă:

– Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde;

– Acoperirea nasului și a gurii cu o mască sau măcar folosirea unui șervețel de unică folosință, în caz de tuse, cu aruncarea șervețelului după utilizare și spălarea obligatorie a mâinilor;

– Evitarea contactului cu persoanele care au semne de afecțiuni respiratorii;

– Contactarea medicului de familie în caz de febră, tuse sau dificultăți de respirație.
CARE SUNT CATEGORIILE DE POPULAȚIE CELE MAI VULNERABILE ÎN FAȚA COVID-19?

COVID-19 este o boală infecțioasă nouă, iar informațiile cu privire la factorii de risc pentru o formă severă a bolii sunt limitate, pentru moment.

Următoarele categorii sunt mai vulnerabile în fața COVID-19 și pot dezvolta forme severe ale bolii:

Persoanele din categoria de vârstă 65+;

Persoanele care trăiesc cu un diagnostic de boală cronică, mai ales dacă această boală cronică nu este controlată optim, cum ar fi pacienții care trăiesc cu diabet zaharat;

RISCUL COVID-19 LA PACIENȚII CU DIABET ZAHARAT

Un raport publicat la data de 3 aprilie 2020 de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a examinat comorbiditatile prezente la un grup de 7.162 persoane diagnosticate cu COVID-19 în Statele Unite în perioada 12 februarie – 28 martie 2020.

Pe primul loc că frecvență în cohorta generală s-a situat diabetul zaharat (10,9%), urmat de bolile pulmonare cronice (9,2%) și bolile cardiovasculare (9%).

Diabetul zaharat este cea mai frecvență comorbiditate la pacienții care au necesitat spitalizare în secții non-TI (24%) și în secții de TI (32%).

Datele raportate din China arată că diabetul zaharat este prezent la 16,2% dintre pacienții cu forme severe de COVID-19 și la 26,9% dintre cei care au necesitat internare pe secții de TI, ventilare mecanică sau care au decedat.

În Italia s-a raportat o frecvență de 33,9% a diabetului zaharat în rândul pacienților decedați prin COVID-19.

În România, până la data de 2 aprilie 2020, au fost înregistrate 114 decese din care 22,8% au fost pacienți care au avut diabet zaharat.

Aceste date trebuie interpretate în contextul prevalenței diabetului zaharat la nivel naţional (11,6% conform studiului PREDATORR), dar arată faptul că pacienții cu diabet zaharat prezintă un risc crescut pentru formele severe de COVID-19.

Mecanismele prin care diabetul zaharat conferă un risc crescut pentru formele severe de boală sunt dependente, că și în cazul altor boli infecțioase, de prezența mai multor elemente printre care și hiperglicemiei persistente.

De asemenea, prezența unor complicații cronice asociate diabetului cum sunt bolile cardiovasculare sau boala cronică de rinichi, pot contribui la creșterea riscului.
Nu există în prezent recomandări specifice pentru managementul pacienților cu diabet zaharat în prezența infecției cu COVID-19, dar având în vedere posibilitatea unei evoluții mai severe și nefavorabile, se vor aplică recomandările pentru tratamentul pacienților cu DZ spitalizați, inclusiv a pacienților în stare critică

RECOMANDĂRILE FEDERAȚIEI ROM NE DE DIABET, NUTRIȚIE ȘI BOLI METABOLICE

Recomandări specifice pentru persoanele cu diabet zaharat oferite de Federația Română de Diabet:

– Reduceți numărul de persoane cu care intrați în contact;

– Evitați contactul cu persoanele suspecte de infecții respiratorii acute;

– Reduceţi deplasările, reduceți timpul petrecut în afara casei, pentru cumpărături urgențe desemnați o singură persoană;

– Curățați suprafețele cu care vin în contact mai multe persoane cu dezinfectanți pe baza de clor sau alcool;

– Nu utilizați împreună cu alte persoane aceeași veselă, aceleași haine sau prosoape;

– Evitați să vă atingeți fața, ochii, nasul și gura cu mâinile nespălate sau nedezinfectate;

– Spălați-vă foarte des pe mâini cu apă și săpun (minimum 20 secunde) și NEAPĂRAT ÎNAINTEA UTILIZĂRII GLUCOMETRULUI ȘI A INJECTĂRII DE INSULINĂ SAU A ALTEI MEDICAȚII INJECTABILE;

– Utilizați măștile de protecție în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau vă aflați în apropierea altor persoane necunoscute;

– Pentru protecția celor din jur, dacă stranutati sau tușiți, indiferent de cauză, acoperiți-vă cu un șervețel gura și nasul sau strănutați în pliul cotului;

– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice, decât în cazul în care vă prescrie medicul;

– Mențineți legătura cu specialistul diabetolog și cu medicul de familie pentru planificarea vizitei/ prescrierii rețetei și stabilirea metodei prin care ajungeți în posesia rețetei/ medicației;

– Asigurați-vă că aveți suficientă medicație (3 luni) și destule teste de monitorizare ale glicemiei pentru a nu exista întreruperi în administrare.

Nu doar medicația pentru diabet trebuie asigurată, ci și cea adresată altor boli, cum ar fi hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia, hiper/hipotiroidismul etc.;

– Dacă în această perioada există probleme în aprovizionarea farmaciilor cu medicația antidiabetică, rugați medicul diabetolog să vă recomande o medicație de înlocuire, care vi se potrivește;

– Controlul glicemic este foarte important, deci încercați să respectați recomandările de stil de viață și medicație;

– Respectați recomandările de dietă. Asigurați-vă că aveți provizii rezonabile de fructe, legume congelate (în lipsa celor proaspete), nuci, iaurt etc.;

– Dormiți cel puțîn 7-8 ore pe noapte;

– Faceți activitate fizică ÎN CASĂ (gimnastică, dans, plimbare în curtea proprie, NU LA SALA);

– Asigurați-vă că puteți controla și trata hipoglicemia (zahăr la îndemana);

– Fiți pregătiți pentru posibilitatea autoizolarii / carantinei / îmbolnăvirii: asigurați-vă necesarul pentru câteva săptămâni, gândiți-vă și pregătiți necesarul de lucruri personale;

– Faceți o listă cu: persoanele de contact din familie, medicul de familie, medicul diabetolog, tratamentul urmat și medicația pentru a fi disponibile în caz de urgență;

– Faceți o listă cu pașii de urmat și numerele de telefon la care să sunați în caz de îmbolnăvire:

»Medic de familie

»Medic diabetolog

Dacă locuiți singur, asigurați-vă că la nevoie aveți o persoană de încredere care să vă ajute. Apelați inclusiv la organizații de voluntari (informații la medicul de familie, Direcțiile Județene de Sănătate Publică, primărie).

EXPERIENȚA PERSOANEI CARE TRĂIEȘTE CU DIABET ÎN TIMPUL PANDEMIEI CU NOUL CORONAVIRUS

Întrebările pacienților și răspunsurile specialiștilor.

Întrebări generale:

? Dacă am diabet și contractez virusul, mor?

Nu. Panica creată de acest virus afectează întreaga populație, nu doar persoanele care prezintă și alte afecțiuni. Dacă o persoană cu diabet intră în contact cu acest virus, nu înseamnă că infecția este iremediabilă. Șansele de supraviețuire depind de la persoană la persoană. Ce trebuie să facă pacientul este să își urmeze în continuare tratamentul și să aibă grijă la glicemii.

? Există mai multe decese în rândul pacienților cu diabet zaharat de tip 2. De ce este mai afectată această categorie de pacienți cu acest tip de diabet, având în vedere că vârstă victimelor nu era foarte înaintată?

În general, orice boală acută apărută la o persoană cu diabet, incluzând aici și infecțiile, poate determina dezechilibru glicemic, cu apariția hiperglicemiilor sau chiar și a hipoglicemiilor. Riscul este cu atât mai mare dacă există și complicații ale diabetului: boli cardiace sau renale. De aceea, este foarte important controlul glicemic. În plus, vârsta înaintată și un sistem imunitar deficitar pot contribui la o evoluție severă a COVID-19.

? Se poate obține concediu medical în perioada aceasta pentru a ne feri de îmbolnăvire de COVID-19?

Persoanele angajate la un loc de muncă ce nu permite activitatea de la domiciliu beneficiază de concediu medical doar în condițiile generale date de o boală acută (inclusiv COVID-19) sau de acutizarea unei boli cronice. De asemenea, beneficiază de concediu medical persoanele obligate la carantină instituționalizată sau la autoizolare. Respectarea precauțiilor generale reduc semnificativ riscul de infectare al celor care lucrează și, în consecință, riscul de a transmite boală la alți membri ai familiei, inclusiv copii.

? Având în vedere situația dată, ce medicamente și în ce doze recomandați să fie luate pentru a crește imunitatea persoanelor cu diabet, adulți și copii, în special?

Nu sunt dovezi că unele medicamente sau suplimente cresc imunitatea. Protecția o pot da vaccinurile antigripale și ulterior vaccinul anti-COVID-19. Alimentația sănătoasă, vegetalele, legumele și fructele care aduc vitamine și minerale asigură și o imunitate optimă. Se discută foarte mult despre suplimentarea cu vitaminele C și D, dar nu sunt dovezi certe. Cel mai bine este ca fiecare pacient să discute cu medicul diabetolog sau medicul de familie care îl are în evidență. Recomandările trebuie individualizate.

? Persoanele cu diabet sunt mai expuse la acest tip de virus? Există studii în acest sens?

Nu sunt date care să dovedească că infectarea cu noul coronavirus este mai frecventă la persoanele cu diabet, dar evoluția bolii poate fi mai severă. De aceea, măsurile de prevenție sunt foarte importante.

? Există o legislație ce prevede ca persoanele cu diabet să fie redistribuite la alte activități, fără să fie expuse la contact cu publicul (vânzători, asistente medicale etc.)?

Persoanele cu diabet zaharat care sunt angajate ar putea beneficia de ceea ce se numește schimbarea felului muncii (adică modificarea atribuțiilor) doar în urmă unei reevaluări făcute de către medicul de medicina muncii. Aceste situații sunt reglementate de Codul Muncii și de HG nr. 355 din 11 aprilie 2007 privind supravegherea sănătățiilucrătorilor, cu modificările și completările ulterioare. În absența unui astfel de aviz de la medicina muncii, angajatorul nu este obligat să le redistribuie la alte activități, decât cele din fișa postului.

? Pentru persoanele cu diabet care lucrează în domeniul sanitar ce măsuri există?

Nu există prevederi legislative speciale pentru persoanele cu diabet care lucrează în locuri de muncă în care există risc de contaminare, cum este domeniul sanitar sau al alimentației publice, al serviciilor publice din administrație sau al forțelor de ordine. Utilizarea corectă a echipamentelor de protecție minimizează riscul de infectare cu agenți patogeni, inclusiv noul Coronavirus.

? Cum ar trebui să-și gestioneze alimentația pacientul cu diabet, mai ales dacă este obligat să se miște mai puțin?

Alimentația trebuie să respecte aceleași principii și recomandări pe care persoanele cu diabet le-au discutat cu medicul diabetolog. Dacă activitatea fizică este mai redusă, cantitatea totală de alimente trebuie redusă corespunzător. Este important ca în meniul zilnic să fie incluse vegetale, zarzavaturi, legume, în stare naturală sau minimal gătite, 2-3 fructe, cereale integrale și iaurt. De asemenea, pot fi consumate în cantități moderate carne slabă, brânzeturi slabe, peste și ouă.
? Dacă COVID-19 produce o stare generală de somn, așa cum este în perioada gripei, cum gestionăm glicemiile? Ce se întâmplă cu glicemia atunci când dormi?

În aceste cazuri, probabil este necesară internarea, caz în care controlul glicemic este făcut pe secție.

? Din cauza acestei perioade haotice, multe persoane cu diabet, în ciuda faptului că respectă îndrumările doctorului curant, sesizează un nivel crescut al glicemiilor din cauza stresului. Ce este de făcut ?

Persoanele care se confruntă cu o astfel de situație trebuie să păstreze o gândire rațională. Cel mai important factor din viață unui pacient cu diabet este controlul glicemiei. Pe lângă acest aspect, trebuie urmată o dietă sănătoasă (vezi răspunsul anterior) și trebuie urmat tratamentul indicat. În cazul în care nu există nicio schimbare, pacientul trebuie să apeleze la medicul curant. Numai doctorul poate oferi tratamentul optim.

? Când are glicemia o valoare concludentă ? Dimineața sau seara ?

Valorile glicemice optime sunt între 80-130 mg/dl dimineața înainte de mese și până la 180 mg/dl la 2 ore după mese. Pe tot parcursul zilei, acestea ar trebui să fie valorile glicemice că să putem considera că diabetul este bine controlat. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 necesită mai multe determinări pe zi, pentru că ele trebuie să calculeze doza de insulină pentru fiecare masă, deci trebuie să știe valoarea glicemiei înainte de masă. O valoare bună a Hemoglobinei glicozilate Hba1c (aprox 7%) rezultă în general din valori optime ale glicemiei.

? Cum se ia corect glicemia ?

În diabetul zaharat de tip 1, glicemiile trebuie măsurate dimineața și înainte de mese, uneori la culcare. Aceste glicemii sunt necesare pentru dozarea insulinei administrate înainte de masă și a celei cu acțiune prelungită. Pentru diabetul zaharat de tip 2, tratat cu injecție de insulină cu acțiune prelungită, măsurarea glicemiei se face dimineața și, în funcție de valoarea glicemiei, se ajustează doză de insulină (se crește sau se scade). În cazul diabetului zaharat de tip 2 tratat cu terapie orală sau injectabilă, dar nu insulină, măsurarea glicemiei se poate face mai rar, de câteva ori pe săptămâna, eventual la ore diferite. Importantă este determinarea periodică a hemoglobinei glicozilate.

? Ce fac pacienții cu diabet zaharat de tip 2 care nu au de unde să își procure medicația ?

Recomandarea este să ia legătură cu medicul curant diabetolog pentru a identifica soluții pentru fiecare situație în parte (imposibilitate de deplasare la cabinet sau lipsa unui anumit medicament etc.).

 

? Dacă nu găsesc medicamentele prescrise la farmacie, cum procedez? Poate medicul să trimită altă rețeta?

Dacă nu găsiți medicamentele prescrise la nicio farmacie, luați legătura cu medicul diabetolog/de familie – după caz. Eliberarea unei noi rețete este posibilă cu condiția anulării primeia.

Există o foarte mare legătură între magneziu și diabetul zaharat, atât cel de tip 1, cât mai ales cel de tip 2. Un nivel scăzut al magneziului în sânge se poate asocia cu o evoluție nefavorabilă a bolii, conducând la apariția neuropatiei diabetice și chiar la creșterea mortalității

O creștere a aportului zilnic de magneziu cu 100 mg este asociată cu o scădere de 19% a riscului de apariție a diabetului zaharat și cu 10% a mortalității. Alimentele bogate în magneziu recomandate sunt cerealele integrale, fasolea, nucile sau legumele cu frunze verzi.

În contextul epidemiologic actual, lipsa unui aport optim de magneziu poate fi un factor de risc atât pentru sănătatea noastră fizică, cât mai ales pentru cea psihică. Este recomandat să suplimentați aportul zilnic de magneziu prin alimentație și medicamente (nu suplimente alimentare). Magneziul ajută la reducerea stresului și anxietății, ducând la o stare de calm și relaxare, inhibă eliberarea cortizolului care contribuie la accentuarea anxietății, depresiei, insomniei și a schimbărilor de dispoziție.

Și nu în ultimul rând, magneziul este esențial persoanelor în vârstă. Deficitul de magneziu poate avea consecințe nefaste în ceea ce privește diabetul zaharat, dar și în accentuarea stresului și scăderea imunității. Suplimentarea cu magneziu la persoanele de vârsta a treia este cu atât mai importantă în contextul actual, cu cât alimentația acestora este departe de a fi una echilibrată și bogată în magneziu.

Starea psihică și fizică a pacientului cu diabet în timpul izolării

Perioada actuală este o perioadă dificilă pentru pacienții cu boli cronice, mai ales din punct de vedere psihologic. Pentru a evita starea de stres și de depresie, persoana cu diabet trebuie să pornească de la ideea că dacă face tot ce i-a recomandat medicul, totul va fi bine. Trebuie păstrată starea de optimism. Atâta timp cât tratamentul necesar este la îndemână, glicemiile sunt ținute sub control, spațiile aglomerate sunt evitate și starea de izolare este respectată, nu ar trebui să apară niciun pericol.

De asemenea, trebuie evitată concentrarea exclusivă pe știri. Timpul acesta liber trebuie văzut că pe o oportunitate de a citi mai mult, de a vedea mai multe filme, seriale, de a ține legătura cu familia, etc.

Iată câteva reguli oferite de psiholog Andreia Mocan de la Centrul de Diabet, Nutriție, Boli metabolice care vă pot ajuta în această pandemie:

1. Nu neglijați comportamentele de auto-îngrijire specifice diabetului: auto-monitorizarea glicemica, urmarea tratamentului, alimentație sănătoasă;

2. Încercați să evitați să vorbiți cu persoanele care vă stresează, pichează sau pun presiune asupra dvs. cu tot felul de informații mai mult sau mai puțin credibile legate de situația actuală;

3. Reduceți timpul dedicat știrilor/emisiunilor/dezbaterilor tv și informațiilor din mediul online despre situația creată de virus. Urmăriți un singur jurnal de știri pe zi și informați-vă din surse sigure (stirioficiale.ro, gov.ro, mae.ro). Acceptați faptul că știrile nu vă vor răspunde la toate întrebările pe care le aveți despre COVID-19;

4. Creați-vă o rutină a programului zilnic și păstrați un stil de viață sănătos;

5. Pentru relaxare, ascultați muzică și puteți chiar să dansați. Terapiile prin muzică și dans și-au dovedit utilitatea în decursul timpului, iar în aceste momente pot fi un bun aliat împotriva plictiselii. În această perioada, instituțiile de cultură autohtone sau internaționale oferă acces gratuit pe platformele lor pentru a putea urmări emisiuni/spectacole/concerte, vizionare de galerii de artă a celor mai importante muzee ale lumii;

6. Uitați-vă la emisiuni recreative și educative, filme și seriale;

7. În aceste momente, când tehnologia este extrem de răspândită, vă puteți găsi un partener virtual cu care puteți comunica. În plus, faceți mișcare în casă sau alte activități relaxante (ex. yoga, pilates, schimb de rețete etc.);

8. Pentru a reduce plictiseala, puteți utiliza, de asemenea, tehnologia pentru a începe un curs de dezvoltare personală sau cursuri educaționale online. Puteți forma un grup de lectură, studiu, discuții etc.;

9. Chiar dacă distanțarea socială este extrem de necesară în aceste momente și nu putem să ne întâlnim cu persoanele apropiate, cu familia sau cu prietenii, din nou, tehnologia ne este un aliat. Este important să menținem aceste relații folosindu-ne de spațiul virtual. Utilizați computerele, telefoanele și diferitele platforme online pe care le aveți pentru a face acest lucru. Deși este necesar să ne distanțăm social unii de alții (ex. fără petreceri, întâlniri), nu trebuie să ne pierdem natura noastră socială și umană;

10. Fiți altruiști și ajutați persoanele din jurul dumneavoastră prin oferirea de sprijin emoțional. Acest lucru se poate face prin ascultarea îngrijorărilor lor, prin repetarea a ceea ce aceste persoane vă spun pentru a le arăta că ați înțeles prin ce trec și prin oferirea de încurajări. Aceste lucruri reprezintă un mecanism eficient în a face față situațiilor dificile;

11. Discutați și explicați clar copiilor și adolescenților situația actuală și ceea ce este necesar că ei să facă. Nu îi lăsați să urmărească foarte multe știri pentru a nu le induce o stare de îngrijorare inutilă. Nu îi speriați, amenințați sau alarmați. Asigurați-le o rutină zilnică și un climat cât mai relaxat;

12. Nu va ignorați emoțiile, ci exprimați-le. Povestiți-vă îngrijorările și nemulțumirile unor persoane de încredere sau începeți să le scrieți într-un jurnal. Nu este nevoie să le recitiți sau să le dați cuiva să le citească. Faptul că le așterneți pe hârtie vă va ajuta să vă faceți ordine în gânduri și emoții;

13. Regândiți pozitiv situațiile neplăcute și observați oportunitățile care vi se oferă (ex. E groaznic să stau în casă = tip de gând negativ care poate fi transformat într-un gând pozitiv de genul: E neplăcut să stau numai în casă, dar nu e cel mai rău lucru. În plus, așa apuc să îmi fac ordine în dulap, să spăl, să citesc, să mă joc cu copiii, etc.);

14. Sunt anumite situații pe care, din păcate, nu le putem controla, însă, putem să le întoarcem în favoarea noastră prin acceptarea lor. Putem încerca să le privim din diferite unghiuri mai optimiste și mai puțin catastrofale. (ex. Nu putem controla virusul, dar ne putem controla comportamentele de auto-îngrijire);

15. Limitați consumul de cofeină, energizante și alcool, deoarece sunt ineficiente pe termen lung și pot accentua stările de agitație și panică;

16. Vorbiți cu un psiholog despre stările dumneavoastră;

17. Stabiliți-vă scopuri și planuri pentru ‘după ce trece Coronavirus’ pentru a avea o perspectivă asupra viitorului;

DIABETUL ȘI BOLILE CARDIOVASCULARE

Diabetul zaharat, în special cel de tip 2, este asociat cu boala cardiovasculară. Creșterea în greutate, nivelul ridicat al trigliceridelor sau al colesterolului sunt factori prezenți atât în diabet, cât și în boală cardiovasculară. Este important de precizat că pot fi luate măsuri pentru a preveni bolile cardiovasculare (de exemplu insuficientă cardiacă) printr-un management optim al bolii, care poate include atât tratament medicamentos, cât mai ales optimizarea stilului de viață. Persoana cu diabet zaharat de tip 2 trebuie să aibă o alimentație sănătoasă, să facă cel puțin o ora de mișcare pe zi și să urmeze tratamentul prescris. Din fericire, există tratamente care pot preveni boala cardiacă la persoană care trăiește cu diabet zaharat de tip 1, dincolo de obținerea controlului glicemic.

SFATURI PRACTICE PE TIMP DE STARE DE URGENȚĂ ȘI NU NUMAI

Cumpărarea alimentelor

-Nu alegeți ambalaje desfăcute, conserve umflate/ruginite/adânc înfundate, borcane crăpate. Asigurați-vă că acestea sunt corespunzător sigilate/închise;

-Nu cumpărați alimente expirate. Refrigerați alimentele proaspete și perisabile cât mai curând posibil;

-Alegeți numai lapte/brânzeturi sau sucuri pasteurizate;

– Evitați alimentele de tip “vrac”, eșantioanele gratuite, de reclamă, deserturile cu creme de ou, alimentele gata preparate din zonele de autoservire, produsele feliate în magazin, înghețatele din tonomatele cu auto-servire.

Sfaturi cu privire la pregătirea alimentelor:

-Nu lăsăți alimentele la temperatura camerei mai mult de 2 ore de la prepararea sau cumpărarea lor; refrigerați-le cât mai curând posibil. Preparatele pe baza de ouă, creme, maioneză nu se lasă nerefrigerate mai mult de o oră;

-Consumați alimentele preparate în cel mult 4 zile de la preparare;

-Nu consumați alimente ce au miros sau gust ciudat;

-Nu mâncați ouă crude sau incomplet preparate. Nu folosiți ouă cu coajă crăpată.

Păstrarea alimentelor în frigider

-Temperatura în frigider trebuie să fie sub 4°C și în congelator de –18°C;

-Schimbați locul alimentelor în frigider, astfel încât alimentele mai vechi să fie mai în față, pentru a putea fi consumate în timp util, iar cele mai proaspete mai în spate. Nu consumați alimente după expirarea termenului de valabilitate;

-Mențineți curățenie perfectă în locurile de stocare a alimentelor;

-Plasați carnea, peștele, puiul crud împachetate, în sertare speciale sau în compartimente diferite față de alimentele deja preparate, astfel încât zeama de carne, dacă apare, să nu vină în contact cu alte alimente.

Data celei mai recente actualizări a informațiilor: 20.11.2024

Pentru mai multe informații te așteptăm pe chatul din site, sau poți completa formularul de aici:

Distribuie acest articol

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *