Obezitatea și hipertensiunea arterială – o legătură subevaluată

Obezitatea și hipertensiunea arterială (HTA)

Obezitatea, definită prin IMC (indice masa corporală) ≥ 30 kg/m2, conform OMS, este considerată o problemă de sănătate globală cu prevalență în creștere la nivel mondial.

Creșterea cazurilor de obezitate în ultimii 30 de ani

În ultimii 30 de ani, multe țări au înregistrat dublarea sau triplarea cazurilor diagnosticate cu obezitate indiferent de vârstă.

Obezitatea și comorbiditățile asociate

Obezitatea este asociată cu diferite comorbidități care cresc riscul de morbiditate și mortalitate. Dintre acestea, hipertensiunea arterială (HTA) se întâlnește cel mai des și constituie un factor de risc major pentru accident vascular, infarct de miocard și boală vasculară.

Scăderea în greutate și controlul HTA

Conform ghidurilor, scăderea în greutate este recomandată să înceapă de la IMC ≥ 25 kg/m2, care asociază cel puțin o comorbiditate. În special, creșterea circumferinței taliei este un important factor medical. Obiceiurile alimentare sănătoase, ca parte din managementul HTA, pot controla și preveni dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Dieta Mediteraneană și controlul HTA

Standardul de aur al recomandărilor alimentare este reprezentat de dieta Mediteraneană. Aceasta include cantități importante de fructe, legume, nuci și semințe, precum și consum moderat de produse din peste, fructe de mare, pui și lactate. Se recomandă reducerea consumului de carne roșie și procesată, precum și de produse zaharoase. Dieta Mediteraneană recomandă consumul de ulei de măsline și consumul regulat în cantități reduse de vin, în special cel roșu.

Reducerea consumului de sare în controlul HTA

Reducerea consumului de sare în alimentație are beneficii în controlul presiunii arteriale. AHA nu recomandă dietele paleo, keto sau raw food pentru beneficiile sau prevenirea bolilor cardiovasculare.

Medicamentele antihipertensive pentru pacienții obezi

Medicația hipotensivă, cum ar fi inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), blocanții receptorilor angiotensinei II (ARB), blocanții canalelor de calciu și blocanții beta-adrenergici, sunt considerate terapia de primă linie în tratamentul HTA la pacienții cu diabet de tip 2 și obezitate.

Beneficiile scăderii în greutate pentru pacienții obezi

Conform studiilor, scăderea în greutate cu cel puțin 10% la persoanele obeze este asociată cu o reducere a evenimentelor cardiovasculare. În plus, scăderea în greutate cu 2-5% din greutatea corporală poate aduce îmbunătățiri importante ale stării generale de sănătate.

Abordarea combinată a scăderii în greutate pentru persoanele obeze

Scăderea în greutate se bazează pe recomandări privind efortul fizic, modificarea stilului de viață, restricții calorice și poate include utilizarea de medicamente aprobate, precum analogii de receptor GLP1, pentru scăderea în greutate la persoanele cu IMC ≥ 30 kg/m² sau ≥ 27 kg/m² în prezența unui factor de risc (HTA, diabet și dislipidemie).

Dacă vă preocupați de obezitate, hipertensiune arterială sau diabet zaharat și doriți să primiți îngrijire personalizată de la medici specialiști în domeniu, nu ezitați să completați formularul de de programare pentru o consultatie.

Echipa noastră de medici vă stă la dispoziție pentru a vă oferi cele mai bune soluții, scheme de tratament (dacă este cazul), recomandări de analize si o dietă adecvată pentru un stil de viață sănătos.

Pentru mai multe informații te așteptăm pe chatul din site, sau poți completa formularul de aici:

Distribuie acest articol

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *