Obezitatea este o boală care se poate dobândi din copilărie!

Obezitatea în copilărie ne prezice dacă un copil va fi obez în viață adultă. Ca și adulților, nici copiilor nu le este deloc ușor sau comod să scadă în greutate și astfel, mare parte dintre copiii obezi se transformă în adulți obezi.

Procesul prin care copiii devin obezi începe încă de la grădiniță, potrivit unei cercetări publicate în revista americană New England Journal of Medicine, iar la vârsta de 14 ani, mai mult de jumătate dintre participanții la studiu erau obezi de cel puțin 5 ani.

De asemenea, studiul arată că riscul de a deveni obezi până în clasa a patra este de patru ori mai mare în rândul copiilor care au fost supraponderali la grădiniță decât aceia care au avut o greutate normală.

„Dacă tendințele în incidența obezității sunt bine stabilite, noi știm foarte puține despre copiii care devin obezi și la ce vârstă”, a explicat Solveig Cunningham, profesor asistent la Facultatea de Sănătate Publică de la Universté Emory, autorul principal al acestei cercetări.

Studiul a fost realizat pentru aproximativ 3.8 milioane de copii și a arătat că peste 12,4% dintre copiii americani de la grădiniță erau obezi și 14,9 supraponderali, potrivit autorilor care s-au bazat pe indicele de masă corporală infantilă stabilită de Centrul Federal de Control și Prevenire a Maladiilor (CDC).

Rata de obezitate a fost cu până la 20,8% mai mare în rândul copiiilor cu vârstă medie de 14,1 ani.

Totodată, 20% dintre copiii care făceau parte din familii foarte bogate au avut cea mai mică incidență a obezității la grădiniță comparativ cu cei din celelalte grupuri socio-economice, potrivit studiului.

Copiii care au avut o greutate mai mare la naștere (peste patru kilograme) și au fost supraponderali la grădiniță au înregistrat cel mai mare risc de a deveni obezi înaintea de vârstă de 14 ani, potrivit acestei cercetări. Aproximativ 36% dintre copiii deveniți obezi până la vârsta de 14 ani au avut mai mult de patru kilograme la naștere.

„Noi avem indicii că unii factori dinainte de naștere și din primii ani de viață joacă un rol important în obezitate”, precizează profesorul.

Potrivit cercetătorilor, eforturile de prevenire ar trebui să se concentreze asupra acestor copii „susceptibili de a deveni obezi mai târziu în viață„.

ORO, primul studiu publicat privind obezitatea în România

21,3% dintre românii cu vârsta peste 18 ani suferă de obezitate, arată rezultatele Studiului epidemiologic ORO de prevalența obezității și a factorilor de risc ai obezității în populaţia adultă din România. Acesta este primul studiu publicat, privind nivelul obezității în România și factorii care o determină.

Conform analizei, rata obezității crește odată cu vârstă, astfel că în timp ce la adulții de până în 39 de ani obezitatea este prezentă la 9,9% dintre aceștia, procentul crește la 30,1% la grupa de vârstă 40-59 ani și ajunge la 41,6% la persoanele peste 60 ani.

Șapte factori care determină obezitatea, la români

Conform datelor studiului, se asociază cu obezitatea:

  • consumul a mai mult de trei mese pe zi, bogate cantitativ;
  • mesele consistente după ora 21:00;
  • consumul unor cantități mari de alimente la interval mai mic de o ora față de masa precedentă;
  • mese noaptea;
  • consumul de untură, consumul alimentelor prăjite;
  • sedentarismul;
  • număr scăzut de ore de somn;

Acestea reprezintă componente ale stilului de viață nesănătos identificate în rândul persoanelor cu obezitate și suprapondere. Educația în domeniul nutriției, la nivel populațional poate influența trecerea spre stilul de viață sănătos, în care moderația, echilibrul, împreună cu activitatea fizică sunt elemente prioritare”, a explicat Conf. Univ. Dr. Gabriela Roman, UMF „Iuliu Hațieganu”, Președintele Asociației Române pentru Studiul Obezității.

Cum se poate evita îngrășarea?

Rezultatele analizei arată complexitatea factorilor care determină obezitatea. Astfel, anumite elemente ale stilului de viață pot asigura protecție împotriva apariției supragreutății sau obezității:

  • număr crescut de zile de activitate fizică moderată sau intensă/săptămână;
  • un program de alimentație ordonat cu 3 mese/zi, cantități moderate;
  • consum regulat de pește, legume și fructe;
  • consum de uleiuri vegetale.

Studiul ORO a relevat totodată o prevalență mai ridicată a obezității  în rândul persoanelor de sex masculin, în comparație cu cele de sex feminin.

Există și diferențe regionale: în Banat, Crișana și Transilvania procentul obezității este de 18,8%, față de Moldova, unde procentul este de 23,8%. În Oltenia și Muntenia, prevalența obezității este aceeași cu cea înregistrată la nivel național, 21.3%. În ceea ce privește rata supraponderii, tot în Moldova este și procentul cel mai mare de persoane cu supragreutate, 33,4%, media pe țară fiind de 31,1%. În Banat, Crișana și Transilvania, prevalența supraponderii este de 28%, în timp ce în Oltenia și Muntenia, de 32.2%.

Studiul ORO, demarat în vara anului 2014, a fost derulat de o echipă de opt investigatori români, medici cu specialiatea de diabet, nutriție și boli metabolice, coordonată de către Conf. Univ. Dr. Gabriela Roman. Cercetarea a inclus un eșantion de aproximativ 2100 de persoane adulte, din opt centre regionale: Bihor, București, Cluj, Galați, Gorj, Iași, Suceava, Timiș. Eșantionul analizat în Studiul ORO a fost reprezentativ statistic pentru populația adultă din România.

Sursă text: Dr. Filip Marilena Iuliana – medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Articol publicat la dată de : 10.05.2018

Data celei mai recente actualizări a informațiilor: 07.02.2025

 

Pentru mai multe informații te așteptăm pe chatul din site, sau poți completa formularul de aici:

Distribuie acest articol

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *