Prediabetul poate fi faza în care oprim evoluția către diabet.
Prediabetul este perioada de avertizare înaintea unui diagnostic de certitudine. Dacă reușim să observăm anumite semne, putem stopa apariția diabetului zaharat.
Dr. Filip Iuliana, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice răspunde întrebărilor și lămurește mai multe aspecte legate de diabet.
Care sunt primele semne care ar putea indica faptul că suntem aproape de a dezvolta diabet?
Dr. Filip Iuliana: Creșterea în greutate la o persoană care are istoric familial de diabet zaharat, boli cardiovasculare, dislipidemie, vârsta peste 45 ani, istoric de diabet în timpul sarcinii, asocierea unor boli endocrine predispune la aparitia diabetului zaharat.
Copiii cu exces ponderal și factori de risc precum diabet gestațional la mamă, diabet zaharat în istoricul familial, boli endocrine sunt condiții care pot determina creșterea valorilor glicemiilor peste pragul superior al valorilor normale, ceea ce înseamnă prediabet.
La ce obiceiuri ar trebui să renunțăm pentru a preveni problemele de sănătate legate de diabet?
Dr. Filip Iuliana: Alimentația dezechilibrată, consumul de produse înalt procesate, zaharuri rafinate, mesele neregulate, consumul excesiv de alcool, somnul perturbat sunt factori determinanți ai problemelor de sănătate. Cu cât mai devreme punem STOP acestor obiceiuri, cu atât obținem un plus de sănătate.
Ce măsuri ar trebui să luăm în cazul prediabetului pentru a preveni progresia către diabet?
Dr. Filip Iuliana: Scăderea în greutate și efortul fizic moderat sunt elemente definitorii care ajută la îndepărtarea riscului de diabet zaharat.
Monitorizarea tensiunii arteriale, a profilului lipidic, acidului uric, steatozei hepatice la acei pacienți cu prediabet contribuie de asemenea la stoparea evoluției spre diabet zaharat.
Cum putem explica mai clar ce este diabetul, pentru a corecta ideea greșită că este cauzat doar de consumul excesiv de zahăr și pentru a preveni eficient boala?
Dr. Filip Iuliana: Prin definiție diabetul zaharat este un sindrom centrat pe creșterea cronică a glicemiei și se poate asocia cu modificări ale metabolismului lipidic, proteic, hidroelectrolitic, respectiv energetic.
Altfel spus, o condiție care determină incapacitatea insulinei produse de pancreasul propriu de a se adapta continuu la suprasolicitarea organismului determină diabetul zaharat.
Cât de periculos este diabetul necontrolat și ce efecte poate avea asupra organismului?
Dr. Filip Iuliana: Diabetul necontrolat poate determina complicații micro și macrovasculare.
Afectarea văzului (retinopatie diabetică), rinichiului (nefropatie diabetică), nervilor periferici (neuropatie diabetică) alături de cele la nivelul peretelui vascular (hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă, boala aterosclerotică) se manifestă la cei cu un control metabolic slab.
Cum este viața unui pacient cu diabet în prezent și ce valori, pe lângă glicemie, trebuie monitorizate cu atenție?
Dr. Filip Iuliana: Materialele difuzate prin toate canalele de comunicare, integrarea tehnologiei în monitorizarea glicemiei, administrarea insulinei, meniurile personalizate sunt un sprijin important pentru pacientul cu diabet zaharat.
Controlul glicemiei, profilului lipidic, tensiunii arteriale, hemoglobinei glicozilate, procentul de valori corecte în intervalul de control glicemic optim, screening-ul renal, hepatic, ocular, testele de sensibilitate sunt utilizate în monitorizarea constantă a pacientului diabetic.
Ce alimente trebuie evitate permanent de către diabetici pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate după diagnostic?
Dr. Filip Iuliana: Singurul aliment interzis este zahărul și produsele zaharoase. Astfel, este importantă citirea etichetei nutriționale a produsului achiziționat spre a nu conține zahăr sau zaharuri subascunse.
Care sunt cele mai frecvente complicații întâlnite la pacienții cu diabet?
Dr. Filip Iuliana: Complicațiile cel mai des întâlnite sunt cele din sfera cardiovasculară. Controlul glicemic duce la o reducere susținută a complicațiilor diabetului. Fiecare reducere de 1% a HBA1C (hemoglobinei glicozilate) este asociată cu reducerea a 21% a oricăror complicații legate de diabet, cu reducerea a 14% a infarctului miocardic și cu 37% a complicațiilor microvasculare.