Recoltare analize sânge. Cum te pregătești?

Cea mai întâlnită întrebare când vine vorba despre recoltarea analizelor de sânge este dacă acestea necesită o pregătire specială înainte de prelevare.

Pentru a face cât mai placută experiența prelevării de analize, am creat un ghid pe care îl recomandăm fiecărui pacient să îl urmeze înainte de recoltare.
In plus, respectarea pașilor de mai jos este importantă de urmat pentru acuratețea rezultatelor.

1. Evită consumul de alimente înainte de recoltare

Pentru a evita interpretarea eronată a rezultatelor, procedura standard de recoltare a probelor de sânge prevede 10-12 ore de repaus alimentar. Ingerarea de alimente înainte de recoltare duce la valori crescute:

  • cu până la 50% ale trigliceridelor;
  • până la 15-20% ale glicemiei, transaminazelor, bilirubinei, fosfatilor anorganici;
  • până la 10 % ale potasiului;
  • cu până la 5% ale aminioacizilor, proteinelor, ureei, acidului uric, sodiului, cacliului, fierului, colesterolului.

2. Evită fumatul și consumul de cafea înaintea recoltării

Nicotina și cofeina consumate în dimineața recoltării pot accelera ritmul cardiac și pot determina creșteri ale concentrației multor hormoni (adrenalină, aldosteron, cortizol) sau a acizilor grași.

3. Bea apă

Este recomandat din punct de vedere medical să fii hidratat înainte de recoltare. Hidratarea face venele pline și mai ușor de localizat.

4. Evită efortul fizic intens

Este recomandat să eviți orice exercițiu fizic intens cu o zi înainte de recoltare, de asemenea, este o idee bună să nu stai în picioare pentru perioade lungi de timp.
Efortul fizic intens, din cauza consumului crescut de substanțe energetice, scade nivelul de glucoză și trigliceride.
Este recomandată o activitate standard în timpul zilei și o noapte odihnitoare, anterior recoltării.

Prea mult efort fizic cu o zi înainte de recoltare poate duce, de asemenea, la creșterea unor parametri precum: testele funcției hepatice, activitatea LDH și nivelul CK (proteina eliberată în sânge de la mușchi). Statul în picioare mai mult decât de obicei în aceeași poziție se manifestă adesea prin proteinurie ortostatică, adică o cantitate crescută de proteine în urină.

5. Dacă urmezi un tratament, discută cu medicul tău

Este posibil ca anumite medicamente să influențeze rezultatele analizelor. Asigură-te că discuți cu medicul tău despre toate medicamentele administrate, pentru a evita un diagnostic incorent și eventuale complicații. Unele medicamente precum antibioticele, antidepresivele, beta-blocantele, steroizii, vă pot afecta rezultatele testelor. Remediile pe bază de plante, vitaminele și suplimentele pot afecta funcția hepatică și pot modifica rezultatele testelor de sânge.

6. Evită consumul de alcool, dulciuri, alimente bogate în grăsimi

Se recomandă un meniu cât mai sănătos și echilibrat, care să excludă alimente cu un conținut ridicat de zahăr și grăsimi sau alcool.

7. Solicită toate informațiile de care ai nevoie!

Personalul medical este instruit să îți ofere toate informațiile de care ai nevoie. O imagine cât mai clară despre întregul proces al recoltării puteți diminua semnificativ stresul și îngrijorarea legate de acest act medical.

Echipa Novus Medical vă stă la dispoziție pentru orice nelămurire sau curiozitate aveți despre întreg procesul prelevării analizelor la numărul de telefon: +40 244 595 038 și pe chat-ul nostru!

Data celei mai recente actualizări a informațiilor: 07.02.2025

Pentru mai multe informații te așteptăm pe chatul din site, sau poți completa formularul de aici:

Distribuie acest articol

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *