Adenoidectomia (“scoaterea polipilor”) reprezintă ablația completă a țesutului adenoidian de la nivelul rinofaringelui (zona din spatele nasului).
De-a lungul timpului au apărut diverse mituri în legătură cu această intervenție:
- Polipii recidivează după ce sunt scoși. FALS!
Scoaterea completă a țesutului adenoidian nu determină recidivă (studiile arată că mai puțin de 1,3% din pacienți au recidivă, care de multe ori este asimptomatică). Scoatere parțială sau reducerea țesutului adenoidian determină reapariția, însă la scurt timp, a simptomatologiei. - Copilul răcește mai des după operație. FALS!
Eliminarea focarului infecțios adenoidian reduce frecvența și durata virozelor. Nu afectează imunitatea! - Intervenția se realizează sub anestezie generală. Copilul nu simte dureri în timpul intervenției. ADEVĂRAT!
Postoperator copilul simte un disconfort ușor în gât care se remite în câteva zile.
Vârsta medie la care se efectuează intervenția este de 2‑4 ani! Sunt copii care au o patologie asociată (otite seroase cronice, refractare la tratament; sindrom de apnee în somn) și implică intervenția chiar și înainte de 2 ani!
Bine de știut! Îndepărtarea țesutului adenoidian se poate realiza prin următoarele metode:
– Instrumente reci (chiurete/ autochiurete)
– Instrumente calde (radiofrecvență/coblație)
Indiferent de metoda aleasă nu se folosește LASER deoarece, prin această tehnică nu se poate elimina complet țesutul, ci doar se poate reduce acesta. LASERUL poate fi folosit uneori doar pentru reducerea amigdalelor.
Medicul ORL-ist pediatru stabilește dacă și când este indicat tratamentul medicamentos sau chirurgical.
Sursa text: Dr. Condrat Mihai – Medic specialist ORL și Chirurgie Cervico-facială – pediatrie și adulți