Teza de doctorat susținută de către Dr. Brăgaru Marius, medic primar urolog, s-a intitulat: “Ureteroscopia digitală flexibilă de unică folosință și litotriția cu Laserul Holmium în tratamentul endoscopic al litiazei renale”.
Importanţa tezei de doctorat este data de faptul că se adresează litiazei urinare, una dintre cele mai răspandite patologii moderne. În plus sunt situaţii în care aceasta rămâne nedetectată daca nu este însotită și de simptomatologie caracteristică colicii renale. Incidenţa reală a litiazei urinare este uneori dificil de precizat. Ca si perioadă de maximă aparitie a calculilor se estimează a fi între 30 și 60 de ani afectând in special barbaţii în raport de 2:1 însă funcție de compoziție s-a constatat prezenţa calculilor fosfoamoniacomagnezieni la femei și cei de oxalat majoritar la barbaţi.
Stilul de viață, dieta, sindromul metabolic sunt factori importanţi etiopatogenici în urolitiază. 25% din pacienţi prezintă formare recurentă de calculi în timp ce majoritatea pacienților au un singur episod de litiază renală. Urolitiaza este conceptualizată ca o tulburare metabolică cronică presarată de evenimente simptomatice precum colica.
Noutatea tezei este dată de progresul tehnologic de-a lungul ultimilor ani în managementul chirurgical al rinichiului litiazic. Miniaturizarea instrumentarului a permis accesul prin interiorul aparatului urinar și a modificat mult tratamentul litiazei renale.
Până nu demult, singura modalitate de a efectua o intervenţie chirurgicală intrarenală retrogradă era utilizarea fURS* semirigide și ulterior reutilizabile, cu multe puncte slabe semnificative: posibilitatea transmiterii infecției între pacienţi, fragilitate, restricții în utilizarea unor instrumente accesorii.
Datorită tuturor acestor dezvoltari tehnologice fURS* a castigat in popularitate și a devenit un mod de tratament de dorit în litiaza
renală.
fURS =Ureteroscopia flexibilă
Data celei mai recente actualizări a informațiilor: 07.02.2025