Colonoscopia

Colonoscopia (endoscopia digestivă inferioară) este procedura medicală efectuată cu ajutorul unui endoscop flexibil (colonoscop) care permite examinarea în timp real a mucoasei intestinului gros și părții distale a intestinului subțire. Colonoscopul este prevăzut cu o camera cu fibră optică atașată unui tub flexibil, care este introdus prin orificiul anal-rect.

Când se efectuează colonoscopia (endoscopia digestivă inferioară)?

⬇ Endoscopia digestivă inferioară se efectuează ⬇

În prezența simptomelor:
  • durere abdominală nespecifică
  • tulburări de tranzit
  • sângerările tractului digestiv inferior
  • anemie
  • pierdere bruscă în greutate
Și pentru:  
  • monitorizare afecțiuni ale tractului gastrointestinal (boli inflamatorii, polipectomii în antecedente)
  • screening pentru afectiuni maligne/premaligne la pacienții cu risc crescut
  • persoane > 50 ani cu antecedente familiale de cancer colon, rect , obezitate, consum crescut alcool, tutun

Colonoscopia se poate realiza doar în urma unei consultații la specialitatea gastroenterologie din cadrul clinicii.

Cum te pregătești pentru colonoscopie ?
Dieta cu 3 zile anterior colonoscopiei – se recomandă excluderea din dietă a alimentelor cu fibre și a medicamentelor pe baza de fier sau bismut. 

Pregătirea și administrarea soluțiilor purgative – eliminarea reziduurilor de materii fecale din intestinul gros se obține prin consumul unei soluții purgative pe care o veți prepara și administra după instrucțiunile primite din partea medicului gastroenterolog.

Instrucțiuni privind medicația – pacienții cu afecțiuni precum Diabet sau Hipertensiune ar putea fi sfătuiți să întrerupă temporar anumite tratamente înainte de programarea colonoscopiei. De asemenea, medicul gastroenterolog va transmite indicații privind administrarea medicamentelor cu o zi înainte și în ziua procedurii. 

Pentru a putea vizualiza în întregime mucoasa colonică este necesară o foarte bună curățire a interiorului intestinului. O bună pregătire poate reduce timpul investigației și crește confortul pacientului pe durata examinării.

În cadrul consultației premergătoare, medicul gastroenterolog îți va oferi toate informațiile necesare pregătirii prealabile. 

Cum se desfășoară colonoscopia (endoscopia digestivă inferioară)?
Pacientul este dus în sala de endoscopie, unde este așezat pe pat pe partea stângă, cu genunchii la piept. Prin orificiul anal se introduce un tub flexibil (colonoscop) cu diametrul de 11- 13 mm, dotat la capătul distal cu o sursă de lumină, o lentilă, o videocameră care va permite medicului să vadă imaginile pe un monitor extern şi un canal de lucru prin care se pot introduce la nevoie dispozitive specifice (anse de polipectomie, pense, sonde de coagulare, aplicator de hemoclipuri etc.).
În timpul procedurii, pacientul poate resimți crampe sau nevoia de defecare, în special în momentele în care colonoscopul avansează.
Rectosigmoidoscopia este procedura prin care se vizualizează rectul și colonul stâng și se efectuează fără sedare(rectul și colonul stâng sunt localizările cele mai frecvente pentru dezvoltarea cancerului colorectal).
Colonoscopia cu analgezie ușoară se face prin administrarea venoasă de 1 fiolă Nospa (pentru această procedură pacientul intră în sala de endoscopie cu branulă montată) – ajută pacientul să se relaxeze și îi diminuează acestuia disconfortul din timpul procedurii.
Ce poți afla în urma unei colonoscopii?
Colonoscopia (endoscopia digestivă inferioară) poate fi efectuată ca screening pentru cancerul de colon, rectal sau colorectal dar și pentru diagnosticarea altor probleme de sănătate:
  • identificarea cauzelor unor modificări inexplicabile de digestie, tranzit intestinal, constipație cronică sau diaree;
  • identificarea polipilor și îndepărtarea acestora;
  • evaluarea naturii polipilor sau a altor formațiuni anormale (biopsii);
  • evaluarea simptomelor de durere abdominală;
  • stabilirea cauzei sângerărilor rectale sau a sângelui în scaun.
Avantajele colonoscopiei cu analgezie ușoară
Pacientul își poate modifica poziția pentru a-l ajuta pe medic să examineze cu atenție fiecare zona suspectă, se reduce timpul necesar refacerii post-intervenție și se reduc de asemenea și efectele adverse.
În ciuda faptului că există un disconfort resimțit în momentul în care colonul este umplut cu aer, nu este vorba despre o durere în adevăratul sens al cuvântului, iar acest disconfort trece destul de repede.
Ulterior, pacientul se poate deplasa și își poate relua activitățile uzuale.

La Novus Medical beneficiezi de aparatură performantă într-un cadru modern cu personal medical specializat, care reduc timpul investigației și cresc confortul pe durata examinării.

Distribuie acest articol

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn