Holter ECG

Ce reprezintă monitorizarea prin dispozitiv Holter ECG?

Monitorizarea activității electrice a inimii cu ajutorul unui dispozitiv Holter ECG furnizează informații esențiale despre înregistrările cordului, care nu pot fi detectate în timpul unei consultații standard cu o electrocardiogramă simplă. Această investigație înregistrează activitatea electrică a inimii atât în timpul activităților zilnice, cât și în perioada de repaus nocturn.

Monitorizarea cu dispozitivul Holter se poate efectua continuu pentru 24 de ore sau mai mult în funcție de complexitatea cazului, datele obținute și recomandările medicului cardiolog.

Indicațiile pentru monitorizarea Holter ECG
Monitorizarea activității electrice a inimii cu ajutorul unui dispozitiv Holter ECG este indicată pentru:
  • Înregistrarea activității electrice cardiace în timpul episoadelor de durere toracică
  • Monitorizarea la domiciliu a pacienților care au suferit recent un infarct miocardic acut și a celor cu patologii cardiace predispozante pentru tulburări de ritm;
  • Evaluarea funcționalității dispozitivelor implantabile de tip pacemaker;
  • Monitorizarea răspunsului terapeutic după inițierea unui nou tratament sau ajustarea dozelor acestuia;
  • Investigarea cauzelor tulburărilor de ritm cardiac (palpitații), sincope sau pierderea cunoștinței.
Tipuri de Holter ECG
Există dispozitive Holter cu 5 sau 7 electrozi, care se atașează pe pielea toracelui anterior cu un adeziv medical special hipoalergen. Anumite tipuri de Holter au senzori care pot fi deconectați temporar în timpul dușului sau băii și reconectați ulterior fără a afecta funcționarea dispozitivului și calitatea datelor obținute.
Unele monitoare Holter sunt dotate cu un buton de tip “eveniment”, care permite pacientului să marcheze înregistrarea aparatului atunci când simte anumite manifestări.
Pregătirea pentru monitorizarea prin Holter ECG

Monitorizarea prin Holter ECG nu necesită o pregătire specială a pacientului. Se recomandă ca, înainte de montarea dispozitivului, să fie îndepărtată pilozitatea de pe toracele anterior în zonele unde vor fi aplicați electrozii și să se facă un duș (nu se poate face duș pe durata monitorizării). Este recomandat să se poarte haine cu nasturi pentru a facilita îmbrăcarea și dezbrăcarea.

În timpul vizitei, asistenta medicală sau medicul cardiolog vor oferi toate informațiile necesare despre monitorizarea Holter, explicând pacientului cum să procedeze în cazul dezlipirii accidentale a electrozilor și cum să utilizeze aparatul pe durata purtării.

Pe durata monitorizării Holter, este indicat să se evite zonele cu tensiune înaltă, utilizarea periutelor de dinți și aparatelor de ras electrice, cuptoarelor cu microunde sau expunerea la detectoare de metale. Aceste dispozitive pot interfera cu funcționarea dispozitivului și genera rezultate eronate. Telefoanele mobile și gadgeturile pentru ascultarea muzicii în căști trebuie ținute la distanță de echipamentul Holter.

Cum se realizează monitorizarea cu ajutorul Holter ECG?
După montarea dispozitivului Holter, acesta înregistrează activitatea electrică a inimii atât în timpul zilei, cât și al nopții. Pacientul trebuie să noteze într-un jurnal orice simptom apărut în timpul monitorizării Holter, manifestările fiind corelate ulterior de medicul cardiolog cu înregistrările dispozitivului. Palpitațiile, senzația de amețeală, sincopa, durerea toracică sau dispneea trebuie consemnate pentru a fi corelate cu modificările înregistrate de Holter.
Pacientul este instruit să observe în timpul căror activități apar manifestările cardiace, pentru a identifica factorii care predispun la apariția acestora. Acesta este incurajat sa desfasoare activitate normala iar intreruperea tratamentul medicamentos sa se realizeze doar in cazul in care are indicatie din partea medicului cardiolog.
Interpretarea rezultatelor după montarea unui Holter ECG
După finalizarea perioadei de monitorizare, pacientul se întoarce la clinică pentru îndepărtarea dispozitivului și descărcarea datelor înregistrate.

Interpretarea rezultatelor este realizată de medicul cardiolog pe baza modificărilor activității electrice cardiace înregistrate de dispozitiv. De asemenea, medicul va tine cont si de informatiile notate de pacient despre activitatile zilnice si simptomele aparute. Rezultatele sunt comunicate pacientului, iar medicul elaborează un plan de tratament personalizat.

Distribuie acest articol

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn